Cum sa ii spui copilului ca vrei sa divortezi


2982 vizualizari
Cum sa ii spui copilului ca vrei sa divortezi
Link-uri sponsorizate
In zilele noastre o treime din casatorii esueaza si se finalizeaza printr-un divort sau o separare a parintilor. Daca pentru tine despartirea de partener este un esec peste care vei trece cu timpul, pentru copil ea poate fi o adevarata drama ce ii va aduce suferinta tot restul vietii.
Un divort afecteaza nu doar pe cei doi partenei, ci si pe copiii acelui cuplu. Intrucat copilul resimte oricum tensiunile dintre parinti si apare riscul sa le dea o interpretare eronata, autoacuzatoare, este de dorit ca parintii sa stea de vorba cu el, sa-i explice ca ei nu se mai inteleg, ca se vor desparti si sa-l asigure totodata pe copil de iubirea lor.
Intai de toate, asigura-te inainte de a vorbi cu cel mic, daca separarea este irevocabila, si nu una temporara. Vorbeste apoi cu sotul tau si puneti-va amandoi de acord cine ce spune in momentul in care veti avea aceasta discutie si cu copilul.

Iata cateva sfaturi care ar putea face trecerea peste momentul divortului mai usoara:

Atunci cand va hotarati sa purtati aceasta discutie, este bine ca, atat tu, cat si sotul tau sa fiti prezenti. In ochii copilului acest lucru va insemna enorm. Va simti ca atat mami cat si tati sunt inca acolo langa el. In cazul in care aveti mai multi copii, vorbiti cu toti deodata, pentru a nu risca sa afle unul de la celalalt si sa sufere, neintelegand ce se intampla.

Nu trebuie sa plangeti in fata copilului si sa va aratati distrusi de situatie. Copilul are nevoie de siguranta, iar daca vede niste parinti “devastati” va avea senzatia ca totul se prabuseste. Calmul parintilor se va transmite asupra copilului.

Cel mai important este sa fii sincera cu copilul. Adevarul este cel mai bun medicament, chiar daca doare atunci cand este administrat. Parintii cred ca-si protejeaza copiii daca nu vorbesc despre divort, fara sa-si dea seama ca fantezia copiilor poate inrautati mult situatia. Copiii au o multime de intrebari si daca tu nu-i raspunzi, atunci va cauta raspuns la prieteni sau cunostinte, obtinand astfel informatii foarte departe de adevar.

Nu va reglati conturile in fata copilului. Pastrati reprosurile si acuzele pentru alte momente in care sunteti doar voi parintii. Copilul va accepta mai usor situatia si va intelege mai bine ceea ce spuneti daca reusiti sa va respectati incontinuare si sa pastrati o relatie de bun simt.

Nu-i vorbi niciodata de rau despre celalalt parinte.

Ar fi de dorit ca dupa divort, parintii sa nu se foloseasca de copii pentru a afla vesti despre partener, despre cum ii merge, daca are pe altcineva etc.

Nu uitati nici o clipa ca vorbiti cu un copil! Nu dati detalii despre viata voastra de cuplu. Lucrurile astea nu-l privesc pe copil si nici nu le-ar intelege.