Criptococoza


2650 vizualizari
Criptococoza
Link-uri sponsorizate
 Desi este atat de raspandita, totusi aceasta ciuperca afecteaza un numar destul de mic de animale. Devine o problema serioasa pentru animalele care au o deficienta sau un sistem imunitar slabit. Aceasta ciuperca este bine cunoscuta in medicina umana, deoarece afecteaza aproximativ 20% din pacientii infectati cu HIV.
Cryptococcus neoformans varianta neoformans se dezvolta similar unui saprofit in solul asociat de obicei cu excremente uscate de porumbei, care ii asigura un mediu propice pentru dezvoltarea acestuia. De asemenea poate fi izolat din numeroase surse de mediu, printre care legume si fructe, praful din casa, aparate de aer conditionat sau rumegus si poate supravietui de la cateva luni la cativa ani fara sa-si gaseasca un individ-gazda. Infectiile cauzate Cryptococcus neoformans varianta neoformans se pot dobandi pe tot globul.
Nu exista vaccin pentru prevenirea criptococozei.
Totusi, persoanele cu sistemul imunitar slabit ar trebui sa evite pe cat posibil expunerea in ariile contaminate cu excremente de pasari si chiar contactul cu pasarile.