Club IT pentru Copii este un nou concept de program educativ destinat copiilor


2364 vizualizari
Club IT pentru Copii este un nou concept de program educativ destinat copiilor
Link-uri sponsorizate
Club IT pentru Copii este un nou concept de program educativ destinat copiilor intre 10 13 ani pasionati de tehnologie, prin care ne propunem sa facem transferul cunostintelor de baza in programare si a abilitatilor din domeniul IT, catre cei mici.

Ne dorim astfel cresterea numarului de tineri pasionati de calculatoare, initierea lor in programare si crearea de abilitati de baza pentru programarea aplicatiilor grafice. 

Obiectivele Clubului IT pentru copii sunt: 
- intelegerea bazelor prograaamarii prin metode participative
- crearea de programe grafice simple prin proiecte individuale si in echipe
- obtinerea de abilitati de programare prin folosirea unor platforme internationale
- schimbul de informatii si de experienta intre participanti
- implicarea si motivarea copiilor prin proiecte, concursuri, prezentari si premii
- crearea unei retele de mentori si profesionisti pentru sustinerea si dezvoltarea copiilor

Agenda cursurilor:
In cadrul primelor cursuri se va lucra prin intermediul platformelor online Scratch,  Khan Academy si se concentreaza pe urmatoarele subiecte tehnice:
1. Spatiul bidimensional (2D)
2. Elemente grafice si manipularea acestora in spatiul bidimensional.
3. Evenimente
4. Variabile si date
5. Structuri de control si operatori

Coordonatorul cursului este Adrian Balcan, de profesie programator. Pasionat de tehnologie, acesta s-a implicat activ in numeroase proiecte IT. A terminat facultatea de Cibernetica Statistica si Informatica Economica, iar in prezent activeaza in domeniul procesarii datelor (data mining) si eCommerce in cadrul celui mai mare magazin online din tara noastra.

In timpul facultatii a activat in organizatii studentesti precum SiSC si CROS.S-a apucat de programare in anul 2007 motivat de curiozitatea de a afla ce se afla in spatele aplicatiilor IT si de ideea materializarii propriilor idei. Din 2010 scrie si pe blog ( http://adibalcan.wordpress.com ) despre numeroase teme printre care si teme economice.

Data:
Duminica, 1 decembrie, intre orele 14.00 - 15:30
Frecventa: Saptamanal
Programul sedintelor pana la finalul acestui an este: 1 decembrie, 8 decembrie, 15 decembrie, cu mentiunea faptului ca ziua cursului si orele se pot modifica dupa formarea grupei de copii in functie de nevoile si de dorintele acestora.
Locatia: Institutul pentru Fericire, str. Avrig nr. 29, sector 2
Participanti
Copii cu varsta cuprinsa intre 10 - 13 ani
Locuri disponibile: 12
IMPORTANT: fiecare copil trebuie sa vina cu laptopul personal
Cost: 40 lei/ copil/ sedinta/ 1h 30
        120 lei/ copil/ 3 sedinte
Coordonatori: 
Adrian Balcan - Programator
Claudia Suhov - Fondator & Director Creativ NextSteve Group
Inscrieri pana sambata, 30.11.2013, ora 16:00, prin ACEST FORMULAR.
Contact: claudia.suhov[arond]nextsteve.ro/ 0746.042.033. 
Dupa inscriere, parintii vor primi mai multe informatii organizatorice prin email. 


Duminica, copiii s-au imprietenit cu mediul scratch, au invatat despre obiecte grafice, manipularea acestora in spatiul 2D, s-au jucat putin si cu evenimente, structuri repetitive si pauze de timp
- in prezent grupa este formata din copii cu varsta intre 9 - 11 ani - ceea ce este excelent ca perioada de invatare. 
- au prezentat un mare interes si au lucrat in mod individual sa descopere programul - ii vom incuraja in continuare sa faca acest lucru pentru ca fiecare copil are propriul nivel si directie de dezvoltare. Ne propunem sa fie un curs liber si centrat pe copil, pentru ca informatia prezenta pe cele 2 platforme, Scratch si Khan Academy, este disponibila oricand si pentru oricine. 
- Adi este mentor in program si nu profesor. Nu exista profesori pentru folosirea acestor platforme, ci doar mentori - programatori, specialisti in domenii specifice, care sunt la curent informatia si pot raspunde oricand la orice intrebare din domeniu. Acestia au rolul sa te ajute sa ajungi la rezultatul/ obiectivul de invatare pe care ti-l doresti. Programatorii, specialistii pot fi contactati prin platforme, sunt oameni din toata lumea care invata unii de la ceilalti.
- nu este si nu va fi un curs clasic asa cum se intampla la scoala, pentru ca vrem ca cei mici sa invete dintr-o motivatie intrinsesca si din pasiune.
- ii vom incuraja sa se ajute intre ei, sa vorbeasca atunci cand invata/ deseneaza/ scriu cod, astfel incat sa invete si prin faptul ca le arata celorlalti (repeta informatia).
- dupa intalnirea din 15 decembrie, grupul va fi organizat intr-o clasa online, astfel incat copiii sa poata comunica si sa se poate juca impreuna prin Scratch, coordonati de Adi. 
- dupa ce copiii se familiarizeaza cu comenzile sistemului de programare, ne mutam in Khan Academy, unde incepem scrierea liniilor de cod. 
- in cazul in care observam faptul ca copilul nu este interesant sau nu se implica in realizarea proiectelor timp de cateva intalniri, va vom mentiona acest lucru, eventual sa il directionati catre alte activitati, pentru ca ne dorim ca cei mici sa faca lucruri care le fac placere si sa nu dezechilibram dinamica grupului. 
- din anul urmator vor avea proiecte specifice de lucru in echipe, un concurs intre echipe si o gala de premiere!

Activitatile intalnirii din 8 decembrie
1. Cum lucram cu mai multe elemente grafice
2. Interactiune dintre obiectele grafice
3. Structuri de control

Activitatile intalnirii din 15 decembrie
1. Prezentarea lucrurilor facute acasa de copii
2. Am exersat mutarea obiectelor grafice
3. Am lucrat cu structuri de control (alternative si repetitive)
4. Am detectat interactiuni intre mai multe elemente grafice
5. Am folosit variabile