Chisturile ovariene


3574 vizualizari
Chisturile ovariene
Link-uri sponsorizate
Orice formatiune ovariana care depaseste 3 cm e denumita chist ovarian. E de mentionat ca exista chisturi functionale, care dispar de la sine.
Chistul ovarian este o formatiune asemanatoare unei pungi cu continut lichid, situata in interiorul sau pe suprafata ovarelor. Acestea sunt organe pereche, avand dimensiunea si forma unei migdale, localizate de fiecare parte a uterului.
Devin periculoase in momentul ruperii lor, caz in care pot produce simptome foarte zgomotoase. Este important sa se cunoasca simptomele si tipurile de chisturi ovariene care pot ascunde probleme mai serioase.

Simptomele chistului ovarian:

- tulburari menstruale
- durere pelvina - poate fi o durere surda constanta sau intermitenta si poate merge pe coapse sau in regiunea lombara
- durere in timpul contactelor sexuale (dispareunie)
- greata si voma
- dificultate la urinat
- dureri abdominale

Tratament:

Tratamentul depinde de varsta pacientei, de tipul si de volumul chisturilor, precum si de simptomele prezentate.
Se va evita tratamentul chirurgical in cazul chisturilor functionale. Se recurge la operatie doar in cazul in care dupa tratament hormonal timp de 6 luni nu au disparut chisturile sau in situatiile mai complicate ( ruptura cu hemoragie intraperitoneala sau torsiune, infectie) cu manifestari deranjante ale chisturilor sau daca sint foarte mari.In timp ce anticonceptionalele nu accelereaza eliminarea chisturilor, cele cu doza mare de hormoni pot chiar sa previna aparitia lor.