Chistul ovarian


4482 vizualizari
Chistul ovarian
Link-uri sponsorizate
Chistul ovarian este o formatiune asemanatoare unei pungi, saculet cu continut lichid, situata in interiorul sau pe suprafata ovarelor.
C
histurile ovariene pot creste pana la 5-6 cm si persista intre patru si sase saptamani. Nu sunt dureroase si dispar de obicei fara tratament. Insa, atunci cand se rup, chisturile ovariene produc simptome grave care pot pune viata in pericol. Cea mai buna metoda de a proteja sanatatea este efectuarea de examinari pelvice cu regularitate.

Semne si simptome:
- dureri abdominale
- menstruatii neregulate
- dureri inainte si dupa menstruatie
-durere in timpul contactelor sexuale

Un chist ovarian poate fi identificat in timpul unui examen pelvin, in cadrul caruia medicul palpeaza ovarele. In cazul in care medicul descopera un chist va va recomanda examene complementare.

Ecografia
este cea mai buna tehnica imagistica pentru detectarea chisturilor. Prin aceasta procedura se poate identifica locatia chistului, daca este solid,umplut cu lichid sau o combinatie. Ecografia se poate realiza fie prin vagin sau pe abdomen.

O alta modalitate de a de depista chisturile este laparoscopia. In acest caz se foloseste un instrument subtire, prevazut cu o sursa luminoasa (laparoscop) si inserat in abdomen printr-o mica incizie.Prin aceasta procedura medicul poate vedea ovarele si chiar extirpa chistul.