Celulele stem imi pot ajuta copilul


3765 vizualizari
Celulele stem  imi pot ajuta copilul
Link-uri sponsorizate
Recoltarea si stocarea sangelui din cordonul ombilical imediat dupa nastere reprezinta o bogata sursa de "celule stem", care genereaza si reinnoiesc permanent stocurile de globule rosii, globule albe si trombocite. Aceste celule intra in componenta sangelui si ne ajuta sa folosim oxigenul pe care il respiram, sa coagulam sangele si sa combatem infectiile.

O alta sursa de celule stem este maduva osoasa. Aceste celule sunt utile ca sursa de celule sanatoase in tratamentul unor boli precum leucemiile la copil si anemiile ereditare severe. De asemenea celulele stem mai pot fi folosite si pentru inlocuirea celulelor sanguine ale bolnavilor de cancer a caror maduva osoasa a fost distrusa de chimioterapie.

Sangele din cordonul ombilical poate fi extras imediat dupa nastere. Celulele stem sunt apoi separate din sange si stocate fie intr-o banca de sange, pentru utilizarea ulterioara publica, fie intr-o institutie privata de stocare, pentru a fi utilizate ulterior, la nevoie, da catre copil sau familia acestuia. Aceste celule din sangele de cordon, pentru ca sunt imature sunt mai usor compatibile decat cele mai mature din maduva osoasa.

Din acest motiv, transfuziile de sange de cordon pot face celulele stem mai accesibile celor mai greu compatibili.


Daca mamica este interesata sa afle mai multe despre recoltare, donare sau stocarea sangelui din cordon, intrebati medicul care va supravegheaza sarcina sau contactati banca de sange cu mai multe luni inainte de data probabila a nasterii