Ce este urocultura


2012 vizualizari
Ce este urocultura
Link-uri sponsorizate
De multe ori cand medicul ne recomanda sa facem analize se regaseste si urocultura. Ce este de fapt aceasta analiza? Urocultura este analiza probelor de urina, metoda ce consta din cultivarea si identificarea agentilor patogeni care produc infectii ale ale tractusului urinar.

Urina se recolteaza in recipiente sterile  si se trimite in cel mai scurt timp laboratorului de specialitate. Aici urina se cultiva pe medii speciale la o temperatura constanta, favorabila dezvoltarii microorganismelor (37°), dupa o prealabila centrifugare pentru concentrarea microbilor intr-un volum mai mic de urina.

Infectiile sunt foarte frecvente evoluand uneori asimptomatic, iar la copiii sub 2 ani cu o simptomatologie nespecifica.

Cei mai des intalniti germeni in bacteriuri sunt cei din din familia Enterobacteriaceae (Escherichia, Proteus, Klebsiella, Enterobacter, Citrobacter, Providencia). Dar mai pot fi izolati din infectiile urinare si germeni din alte grupe: Staphylococcus, Enterococcus, Pseudomonas, Acinetobacter, Alcaligenes, Acromobacter, Haemophilus