Ce este mucoviscidoza? Simptome, diagnostic si tratament pentru mucoviscidoza


9706 vizualizari
Ce este mucoviscidoza? Simptome, diagnostic si tratament pentru mucoviscidoza
Link-uri sponsorizate

Ce este mucoviscidoza?

Mucoviscidoza, cunoscuta si drept fibroza chistica, este o boala ereditara ce se poate caracteriza prin o vascozitate anormala la nivelul mucusului secretat de glandele de la nivelul intestinelor, pancreasului si a bronhiilor.

Frecventa mucoviscidozei se incadreaza la 1 copil din 2000-2500 de copii. 

Simptomele mucoviscidozei 

- sunt variate si pot fi analizate numai de cadre medicale si in urma unor analize temeinice. Astfel, inca de la nastere, copilul poate suferi de mucoviscidoza si se manifesta prin ocluzie intestinala la nou-nascut sau printr-o evacuare a meconiului intarziata.

Un alt simptom ar fi aparitia icterului sau obstructia bronhiilor mici fapt ce poate duce la un colaps respirator.

Cel mai adesea, simptomele mucoviscidozei care ies mai rapid in evidenta sunt tusea persistenta, emfizem ce duce catre o insuficienta respiratorie precoce.

Din pacate, efectele mucoviscidozei pot fi de lunga durata intrucat, dupa ani, este posibil sa apara hipocratismul digital, adica unghiile copilului sunt late si curbate, asemantor unor gheare, urmat apoi de dilatarea toracelui.

Seriozitatea acestei boli mai este data si de faptul ca 85% dintre cei care au mucoviscidioza ajunga sa sufere de insuficienta pancreatica si se manifesta prin diaree cronica, scaune voluminoase, cu miros deranjant. Copiii, din cauza diareei, pierd in greutate si au un apetit scazut. Unele cazuri mai grave, in care fibroza pancreatica ajunge pana la Insulele lui Langerhans, care sunt grupuri mici celulare ce raspund de secretia de insulina din pancreas, se pot traduce si printr-un diabet insulino-dependent.

Cum se pune diagnosticul de mucoviscidoza?

 
Avand in vedere observarea simptomelor enumerate mai sus, se pune accentual pe susceptibilitatea de mucoviscidoza si se face testul transpiratiei. In cazul acestei boli, se inregistreaza un nivel anormal de ridicat al sodiului si clorului in transpiratia copilului. Laboratorul in care se fac analizele trebuie sa fie de ultima generatie, cu aparatura medicala performanta si este necesar sa se efectueze doua teste pentru a pune la final diagnosticul de mucoviscidoza.

Tratamentul pentru mucoviscidoza

 
- este unul axat pe tratarea simptomelor. Astfel, in primul rand se indica o alimentatie sanatoasa, corecta, stabilita de medic. Se administreaza extracte pancreatice, pe fondul unei alimentatii hipocalorice si hipolipidice.

Intrucat mucoviscidoza afecteaza caile respiratorii, este indicate drenarea secretiilor prin tuse, eliberandu-le astfel. Tratamentul cu aerosoli ajuta si el la usurarea respiratiei.

Tot in tratamentul mucoviscidozei se realizeaza antibioterapia ce va fi adaptata germenilor suprainfectiei bronsice.