Cascatul - de ce este contagios?


4156 vizualizari
Cascatul - de ce este contagios?
Link-uri sponsorizate
Cascatul este contagios, se pare, doar in cazul oamenilor, cainilor si cimpanzeilor. Cum auzim sau vedem pe cineva cascand, pac, cascam si noi. De ce? Nu exista un raspuns concret, stiintific, insa au fost facute unele presupuneri ce par, cel putin, logice. De asemenea, nu este intotdeauna vorba de lipsa somnului. Poti casca la fel de bine si daca esti perfect odihnit, doar cand vezi pe altcineva facand acest lucru.

Astfel, cea mai plauzibila se leaga de ideea de apartenenta la un grup. Inca din epoca primitiva, oamenii erau sociali si stateau in grupuri; adormeau toti cam in acelasi timp, se trezeau toti si mergeau toti la vanatoare. Practic este un fel de instinct de turma, ca sa ii spunem cumva, cand individul si grupul realizeaza conexiuni.

Trebuie spus ca atunci cand cascam si noi, vazand sau auzind pe altcineva cascand, nu este o imitatie ci un gest reflex, automat.

O alta teorie spune ca noi cascam datorita faptului ca trebuie sa avertizam grupul din care facem parte de un potential pericol. Suna ridicol, nu-i asa? Oricum ar fi, cascatul este contagios si pana vom afla, vom casca profund de foarte multe ori!