Caria de biberon cum o putem evita


3597 vizualizari
Caria de biberon  cum o putem evita
Link-uri sponsorizate
Sindromul "cariei de biberon" este caracterizat prin aparitia precoce a unor carii grave, care reprezinta un real pericol atat pentru dantura de lapte, cat si pentru dantura definitiva. Acesta survine in primul rand in urma utilizarii incorecte si excesive a biberonului in alimenatia sugarului.

Caria de biberon. Mai concret, este vorba de folosirea prelungita a biberonului pentru a hrani copilul in afara meselor (pentru a-l adormi sau pentru a-l linisti pentru perioade de timp indelungate), cu lichide neindulcite (care au un grad de aderenta la smalt, formand plaxa bacteriana, cu exceptia apei), dar mai ales cu lichide indulcite ("zaharul" din consistenta acestora reprezinta factorul principal de producere a cariei dentare.)

Factorul numarul doi in formarea cariilor la sugari il reprezinta pozitia copilului in timpul suptului. Trebuie evitat sa obisnuim copilul cu biberonul in gura in timp ce merge. Nici in somn acesta nu trebuie lasat sa suga culcat pe o parte. Ba mai mult, nici macar sa adoarma cu el in gurita nu este potrivit.

Conform unor studii recente, caria de biberon este determinata si de alti factori printre care se numara alimentatia la san, fara ore fixe sau alimentatia prelungita dupa aparitia molarilor, utilizarea substantelor dulci precum mierea pentru a inmuia suzetei.

La acestea se adauga siropurile medicinale si orice alt tip de lichide indulcite administrate inainte de culcare, seara.

Caria de biberon evolueaza suficiet de rapid, in ciuda faptului ca simptomatologia este initial putin evidenta. Apar dureri doar in timpul alimentatiei, copilul incepand sa refuze treptat mancarea. De obicei atacul initial se produce in jurul varstei de 2 ani.

Pentru a avea grija de sanatatea copilului trebuie evitate toate gesturile punctate mai sus. Ba mai mult, indicat este sa i se stearga gingiile dupa fiecare masa cu un servetel umed. Imediat dupa ce apare primul dinte, trebuie inceput periajul (cu periute si paste special create pentru copii).


Daca este obisnuit cu suzeta (desi nu este recomandat), aceasta trebuie stearsa bine inainte de fiecare utilizare. Nici vizitele la dentist nu ar trebui evitate, ba dimpotriva: incepand de la varsta de 6 luni. In plus, de la varsta de 1 an copilul ar trebui invatat sa bea din cana.

Sursa : www.cautadentist.ro