Candidoza vaginala


7471 vizualizari
Candidoza vaginala
Link-uri sponsorizate

Candidoza vaginala (vulvovaginala) este o infectie fungica, care apare cu frecventa mare in randul femeilor. In cazul barbatilor, Candida este implicata in aparitia balanitei, o infectie a capului penisului. Barbatii cu diabet au un risc crescut de a dezvolta balanita. Candidoza vaginala este provocata de o ciuperca microscopica, numita Candida Albicans.
Pe suprafata mucoaseivaginale este prezentata permanent o flora, fara insa a cauza o micoza genitala. Aceasta flora este formata atat din microorganisme cu rol de protectie dar si din microoganisme potential periculoase.
Microorganismele cu rol de protectie, cum sunt lactobacteriile, controleaza de fapt evolutia ciupercilor din grupa Candida Albicans.
In anumite conditii insa, numarul ciupercilor creste semnificativ, iar in acest caz se manifesta aceasta afectiune: candidoza vaginala.

Cum apare candidoza?

Aceasta afectiune genitala se poate transmite si in urma unui contact sexual neprotejat, dar poate fi declansata si de alti factori precum:
- scaderea imunitatii organismului: anemie, raceli frecvente, o infectie cronica sau acuta. De asemenea, anumite stari emotionale precum depresia sau stresul pot favoriza aparitia candidozei prin afectarea imunitatii organismului
- administrarea de antibiotice pe o perioada indelungata de timp, fapt ce produce un dezechilibru in flora vaginala existenta
- practicarea unei igiene neadecvate, a spalaturilor vaginale extrem de dese sau a folosirii unor produse de curatare dure
- sau dimpotriva, lipsa toaletei vaginale corespunzatoare
- tratamente hormonale, administrarea anumitor anticonceptionale ori modificari aparute in organism datorita sarcinii, ciclului menstrual sau instalarii menopauzei
- purtarea unor haine stramte in zona inghinala si a lenjeriei sintetice

Semne si simptome:

- prurit si iritatie la nivel vaginal
- roseata, tumefactie si prurit la nivel vulvar
- secretie vaginala albicioasa, de aspect branzos, fara miros
- durere sau arsura la urinare si in timpul raportului sexual
Simptomele sunt nespecifice, putand fi confundate cu simptomele unei boli cu transmitere sexuala sau a altor infectii vaginale.
Balanita poate fi asimptomatica sau poate prezenta urmatoarele simptome: inflamatie si prurit la nivel penian, secretie uretrala in cantitate mica.

Diagnostic:

Tratarea unei candidoze vaginale este simpla. Cu toate acestea, consultul medical ramane important, pentru stabilirea corecta a diagnosticului si tratamentului. Pentru diagnosticul candidozei vaginale, se va efectua o urocultura, in scopul excluderii unei infectii de tract urinar si o secretie vaginala. In scopul diagnosticarii infectiei cu Candida, exista 2 posibilitati: examinarea microscopica si efectuarea de culturi din produsele patologice recoltate.
Este foarte importanta examinarea de catre medic, deoarece in cazul altei infectii, aceasta se poate agrava daca nu este tratata corespunzator.

Cum se trateaza candidoza?

Impotriva candidozei se administreaza preparate specifice antimicotice cu actiune locala, prezente intr-o larga varietate (capsule de gelatina, ovule, spuma, gel, comprimate sau creme) care se introduc in vagin. Tratamentul va fi prescris doar de medicul ginecolog.
In cazul in care candidoza vaginala recidiveaza, tratamentul poate fi de lunga durata - chiar pe parcurisul a citorva luni. In aceasta situatie, pentru a impiedicaciupercile sa atace si alte organe, tratementul local trebuie completat cu un antimicotic (de obicei din clasa Ketoconazol) care se administreaza oral (de exemplu: Nizoral, Sostatin sau Orungal).
Desi aparitia candidozei nu este legata de actul sexual, transmiterea acesteia se poate face si pe cale sexuala. De aceea, un tratament eficace implica si tratarea partenerului.
Adesea, candidoza este agravata sau chiar provocata de anemie, depresie ori probleme intestinale grave. Infectiile micotice vaginale sunt, in mod normal, usor de tratat cu o crema, ovule sau cu o singura pilula luata pe cale orala (Diflucan). Aceste remedii, care sunt recomandate de catre medic in functie de situatie, sunt disponibile in farmacii.
Prevenirea candidozei vaginale
In prevenirea candidozei vaginale este foarte importanta puratrea unui anumit tip de imbracaminte. Purtarea indelungata a splipilor de la costumul de baie, pantalonilor de blugi stramti, pantalonilor sport stramti, lenjeriei de nylon sau din materiale sintetice favorizeaza mentinerea umezelii si dezvoltarea infectiei fungice. Unele femei pot dezvolta candidoza vaginala ca urmare a folosirii anumitor sapunuri, geluri de dus, lotiuni sau detergenti. Pentru a preveni favorizarea dezvoltarii infectiei fungice trebuie folosite produse neparfumate. Pentru a mentine uscata zona vaginala, lenjeria de corp trebuie sa din bumbac. De asemenea, se va evita purtarea lenjeriei si blugilor prea stramti.
Este contraindicata administrarea antibioticelor, in lipsa unei infectii bacteriene diagnosticate corect. Bolnavii diabetici trebuie sa respecte regimul alimentar si tratamentul pentru a-si mentine valorile glicemiei in limite normale.
Barbatii necircumcizati trebuie sa fie mai atenti in legatura cu igiena de la nivel preputial. Pliurile umede ale preputului reprezinta un mediu propice pentru multiplicarea acestei ciuperci. Pastrarea zonei curata si uscata poate preveni aparitia balanitei.