Bufeurile


3068 vizualizari
Bufeurile
Link-uri sponsorizate

Bufeurile (valurile de caldura) sunt un simptom obisnuit al menopauzei. Aparitia lor este imprevizibila si incontrolabila, iar intensitatea este variabila.
Bufeurile sunt prezente in procent de 60-75% la femeile aflate la menopauza si 95-100% in cazul instalarii unei menopauze chirurgicale; 50% din aceste simptome apar in perimenopauza. Din punct de vedere clinic intrarea la menopauza este demarcata de întreruperea menstrelor si de aparitia diferitelor manifestari ale deficitului de estrogeni. De obicei, la terminarea bufeului apare senzatie de frig, uneori cu frisoane. Frecventa bufeurilor variaza mult de la persoana la persoana cât si la acceasi persoana în functie de conditiile de mediu.

Simptome bufeuri :

- transpiratii abundente
- tulburari vasomotorii
- usoare cresteri ale pulsului

Tratament:

Tratamentul cu fitoestrogeni: substante similare cu hormonii feminini, dar sintetizati de plante este eficient. Se gasesc numeroase preparate, din diferite plante cu eficacitate variata. În cazurile severe si care nu prezinta alte contraindicatii se recomanda tratament de substitutie hormonala cu hormoni similari celor naturali care au eficacitate crescuta. Similar se pot folosi antidepresive triciclice sau substante neuroactive, cu grade variate de eficienta.
Dupa un an de la inceperea tratamentului substitutiv hormonal, aceste simptome sunt prezente in procent de 80%, iar dupa 5-10 ani de tratament, se reduc la 25-45% din cazuri.