Bronsiolita


4048 vizualizari
Bronsiolita
Link-uri sponsorizate
Cand vorbim despre bronsiolita ne referim la boala inflamatorie a cailor respiratorii caracterizata printr-un sindrom bronsitic acut, fiind adesea intalnita la bebelusi. Motivul aparitiei frecvente este dat de caile respiratorii mici care se pot bloca mult mai usor decat in cazul unui adult.

Ca si moment al aparitiei, se pare ca bronsiolita apare in primii doi ani de viata, mai ales intre 3 si 6 luni.

Cum recunoasteti bronsiolita. Simptomele bronsiolitei

In prima faza bronsiolita poate fi confundata cu o raceala deoarece copilul are o febra moderata, combinata cu tuse usoara, nasul infundat si dureri ale musculaturii. Boala nu este periculoasa in forma sa initiala, dar, in unele cazuri severe, poate capata amploare si poate duce la apnee (incetarea temporara a respiratiei) si deshidratare.

Infectiile provocate in corpul copilului de bronsiolita se dovedesc a fi contagioase. Mai exact, prin picaturile de lichid secretat din nas si gura, microbii pot fi transmisi de la o persoana la alta. Un copil cu bronsiolita va stranuta sau tusi si microbii se vor raspandi in jurul sau, ceilalti aspirandu-i in momentul inspirarii.
Pentru prevenire, putem recomanda spalarea mainilor cu atentie, cu sapun din abundenta. Daca sunteti fumatoare sau sotul este fumator, este bine sa nu expuneti copilul la fumul tigarilor deoarece, in general, copiii din familii fumatoare sunt mai predispusi la bronsiolite foarte severe decat cei care provin din familii nefumatoare. Fumul nu face decat sa le inrautateasca starea si asa fragila de  sanatate.

Perioada de incubatie a bronsiolitei este cuprinsa intre cateva zile si o saptamana. Cel mai bun lucru in cazul unor semne de imbolnavire sau daca aveti suspiciuni, este sa mergeti la medicul de familie pentru a pune un diagnostic corect.

Tratamentul bronsiolitei nu este unul clasic. Nu exista o grupa anume de medicamente care sa vindece ca prin minune micul pacient. In principiu, bronsiolita se vindeca de la sine in aproximativ o saptamana iar mamica ii va asigura celui mic odihna si multe lichide. Dati-i sa bea putin si des. Bronsiolita este o boala virala si nu raspunde la tratamentul cu antibiotice.

Unele mamici, dupa consultul de specialitate al unui medic, au supus copilul bolnav de bronsiolita unui tratament cu aerosoli. Ca in majoritatea cazurilor, cel mai bine este mergeti la medic inca de la primele semne si acesta va va indruma catre cel mai bun tratament pentru bronsiolita.