Boala peyronie


3135 vizualizari
Boala peyronie
Link-uri sponsorizate
Boala Peyronie este caracterizata de curbatura penisului precedata adesea de erectii dureroase si acompaniata de o zona de fibroza.
Consta in curbarea anormala a penisului data de o cicatrice a tesutului erectil. Deoarece aceasta cicatrice previne indreptarea penisului, curbarea acestuia este mai evidenta in timpul erectiei.
Un anumita grad de curbatura a penisului este considerata normala, numerosi barbati nascindu-se cu aceasta conditie benigna. Boala poate determina durere, intarire, leziuni de dimensiuni mari, sub forma unor corzi sau curbatura anormala a penisului cind este erect datorita inflamatiei cronice a tunicii albuginea.
Desi poate afecta toate rasele si virstele este mai frecventa la caucazieni la virsta de 40 de ani. Boala este limitata la penis si afecteaza doar barbatii.
Boala poate fi impartita in faza acuta si cronica. Faza acuta se mentine de obicei pentru primele 18-24 de luni si este caracterizata de un proces inflamator care include durere peniana, curbatura si noduli penieni. Faza cronica este caracterizata de aparitia unei placi stabile cu calcificari si angulatie peniana. Pierderea abilitatii erectile este asociata mai frecvent cu faza cronica.

Tratament:

Boala Peyronie se vindeca fara tratament in 20% din cazuri. Majoritatea barbatilor raman activi sexual. Cuplurile trebuie consiliate si sa mentina o viata sexuala activa.
Desi nu exista un tratament standard pentru boala Peyronie, unele medicamente precum verapamilul, aminobenzoatul de potasiu, colchicina sau steroizii injectabili si vitamina E, pot ajuta la calmarea durerii si imbunatatirea functiei sexuale. Totusi folosirea tratamentului medicamentos a avut succes limitat si nici un medicamentnu are specificitate pentru aceasta boala.
Tratamentul chirurgical este luat in considerare in cazul barbatilor care au dureri severe si curbare radicala a penisului sau disfunctii sexuale legate de boala Peyronie.