Boala Hansen


1849 vizualizari
Boala Hansen
Link-uri sponsorizate
Boala Hansen este cunoscuta sub numele de lepra, este o boala infectioasa cronica cauzata de bacteria Mycobacterium Ieprace. Aceasta boala poate cauza diformitatea severa a piciorului, mainilor si a fetei.
Bacteria care cauzeaza lepra se dezvolta in anumite zone ale corpului cum ar fi pielea, nervii de langa suprafata pielii si membranele mucoase orale si nazale.
Membrii familiei unui individ bolnav, prezinta un risc considerabil crescut de a dezvolta boala.
Se pare ca poarta de intrare in organism pentru acesta patogen, este reprezentata fie de tegument, fie de mucoasa cailor repiratorii. Pacientii netratati, prezinta ca poarta principala de eliminare si raspandire a microbului, mucoasa nazala. Perioada medie de incubatie a bolii este de aproximativ cinci ani, insa in unele cazuri, perioada de incubatie se poate exinde pana la 20-30 de ani.
Primele leziuni sunt mici pete depigmentate, in general albe, cu diametrul de cativa milimetri, unde pielea este insensibila si nu transpira. Boala ia apoi fie o forma numita tuberculoida, fie o forma zisa lepromatoasa, sau chiar o forma intermediara.

Tratament:

Lepra este tratata prin administrarea de sulfone totusi, deoarece au aparut numeroase fenomene de rezistenta la acest medicament in ultimii ani, actualmente se face apel la alte produse (sulfamide, rifampicina, dofazimina). Tratamentul trebuie sa fie urmat vreme indelungata, intre 6 luni si 2 ani, chiar si mai mult in formele evoluate. El duce la vindecarea formelor debutante si impiedica evolutia formelor grave.