Azbestoza


1606 vizualizari
Azbestoza
Link-uri sponsorizate
Azbestoza este o afectiune caracterizata prin inflamatia cronica si progresiva a plamanilor.
Asbestoza este o conditie medicala inflamatorie cronica care afecteaza tesutul parenchimatos al plaminilor cauzata de inhalarea si retinerea fibrelor de azbest. Apare de obicei dupa expunerea de durata sau aspirarea cantitatilor mari de fibre de azbest si este o boala profesionala. Pacientii pot experimenta dispnee severa si sunt la risc crescut de a dezvolta anumite neoplasme incluzind cancerul pulmonar si mezoteliomul.
Boala afecteaza mai frecvent barbatii cu varste de peste 40 ani, care au lucrat intr-un mediu bogat in azbest. Persoanele fumatoare si alcoolice prezinta un risc crescut de a dezvolta afectiunea.
Primul simptom al azbestozei este de regula scurtarea respiratiei in urma efortului fizic. Stadiile initiale ale afectiunii sunt, de asemenea, caracterizate prin tuse seaca si un sentiment general de boala.
Nu exista un tratament curativ pentru aceasta boala. Terapia cu oxigen la domiciliu este frecvent necesara pentru a ameliora simptomele si a corecta hipoxia. Tratamentul de sustinere simptomatic include fizioterapie respiratorie pentru a inlatura secretiile din plamini prin drenaj postural, percutia toracelui si aplicarea de vibratii. Medicatia nebulizatoare poate fi prescrisa pentru a umidifica secretiile si a trata boala cronica obstructiva pulmonara.