Autismul abordat din interior cu metode exterioare


2283 vizualizari
Autismul abordat din interior cu metode exterioare
Link-uri sponsorizate
Autismul este o tulburare pervaziva de dezvoltare. Gasim aceasta definitie peste tot. O invatam ca atare si o spunem mai departe. Tot ca atare.

De aceea, atunci cand o tratam, tendinta este de a o aborda din perspectiva care tine de exterior. Si nu de INTERIOR, de unde se naste, de fapt. Sau de unde isi are radacinile.

Sa exemplific: conceptul de PERVAZIV indica faptul ca persoana este tulburata in interior, in adancul fiintei sale.

Deci de aici pornim in demersul recuperarii. Din interior catre exterior. Intram in lumea copilului, nu ne aratam superioritatea aducandu-l pe el in lumea noastra, obligandu-l sa iasa din sfera sa launtrica.

Ganditi-va ca intalniti pentru prima data o persoana, asteptand sa platiti factura telefonica. Cum v-ati simti daca aceasta persoana ar sari la gatul dvs, v-ar imbratisa, v-ar pune sa o ajutati sa isi stranga de jos dosarele care i-au cazut, v-ar povesti apoi ce a facut la serviciu si v-ar obliga sa ii povestiti cum a fost viata dvs?

Cam asa se simte un copil cu autism cand noi actionam din exterior pentru a-l recupera.

Spun CAM ASA, pentru ca nu este chiar asa, ci mult mai greu si mai frustrant. Pentru ca noi avem capacitatea de a ne exprima dorintele, emotiile. Si nu doar capacitatea, ci si puterea. Chiar daca si noi si ei avem aceleasi drepturi, ale lor nu sunt indeplinite. Ei trebuie sa faca ceea ce vrem noi. Noi ne stabilim singuri regulile in fata semenilor nostri, ei nu au acest drept. Noi suntem subiectul, ei obiectul. E corect?

Veti spune: Dar nu din rea vointa reactionam asa, ci pentru binele lor. Sunt convinsa de asta, insa ceea ce e bine pentru noi, nu este o regula ca trebuie sa fie si pentru ei.

Prin urmare, daca problema este in interior, o abordam de acolo. Prin ceea ce facem la exterior, ce-i drept, dar substratul ramane in interior.
De exemplu, daca vrem sa ajutam un copil sa nu mai muste, solutia nu este de a-l bloca si pedepsi atunci cand a facut-o (sau prima solutie nu este aceasta!!), ci a intelege de ce a ajuns la acest comportament. Daca interiorul este descoperit, exteriorul va veni in ajutor printr-o abordare care sa-i previna acest comportament.
Sau, mai rau, solutia nu este de a-i da medicamente, crezand ca asa va disparea problema. Tratam cauza, nu efectul. Daca dispare muscatul, asta nu inseamna ca problema a disparut.

Cand nu sunteti apreciati pentru ceea ce faceti sau cand aveti o problema ce tine de emotiile dvs, medicamentele nu v-o rezolva. Rezolva de moment o eventuala durere de cap. Dar problema ramane.

Acum comparati acest exemplu cu cel al copilului caruia ii sunt date medicamente pentru a rezolva problemele de comportament.
Nu vreau sa intelegeti ca medicamentele nu ajuta. Au si ele rostul si efectele lor. Insa cauzele nu tin niciodata de ceva exterior, atunci cand vine vorba despre psihicul oamenilor.

Medicamentele pot rezolva o problema de sanatate de ordin fizic. (un ulcer, o luxatie, cancerul, etc). Cu alte cuvinte, medicatia rezolva BOALA. Iar autismul nu este boala. Nici macar una psihica.
Este o tulburare..

Boala psihica o are ca forma de tratament principal pe cea psihiatrica. Tulburarea pervaziva are ca forma de tratament principal educatia speciala. Terapia.

Care se bazeaza pe principiul :Azi seman, o sa culeg roadele! (observati ca aceasta afirmatie nu implica referire la timp si/sau cantitate)

Cand? vor intreba multi. In special parintii. Din pacate, acest raspuns nu vi-l poate oferi nimeni. Nici garanta. Iar cine o face nu stie ce inseamna autism. Sau nu vrea sa va spuna.
Un raspuns de: La anul! (intr-un an, in 2, etc) este egal cu a raspunde unui om care seamana 1 hectar de pamant si care intreaba Cand voi culege roadele? LA ANUL!

Asta este o supozitie, cine va poate garanta succesul? Daca va fi seceta? Daca nu veti putea sa mai suportati financiar plata celor care munesc pamantul, sau daca nu veti mai vrea sa faceti asta? Motive pot fi nenumarate.
Prin urmare, cel ce v-a dat acest raspuns ar trebui tras la raspundere. Si pe buna dreptate.

La fel si in cazul copilului dvs. Cum poti garanta ceva, bazandu-te pe supozitii? Sau pe increderea ca acest copil va lucra 8 ore pe zi la cel mai inalt nivel posibil, cu cei mai buni terapeuti, cu o implicare 100% a familiei, etc?

Prin urmare, copilul trebuie (si merita tratat) ca un copil, cu intreaga lui lume interioara. Pe care, cel mult, putem sa il ajutam sa o exteriorizeze.

Monica Berceanu, terapeut ABA
monica.berceanu[arond]yahoo.com