Motive pro si contra nasterii prin cezariana


21034 vizualizari
Motive pro si contra nasterii prin cezariana
Link-uri sponsorizate
O nastere prin cezariana presupune o incizie prin peretele abdominal si uter, in locul nasterii vaginale. In ultimii 30 de ani s-a inregistrat o crestere tot mai mare a ratei nasterilor prin cezariana.

Motive pro si contra nasterii prin cezariana

Orice nastere realizata prin cezariana va presupune o incizie facuta la nivelul peretelui abdominal cat si prin uter. Pentru a evita durerile unei nasteri normale, din ce in ce mai multe femei, conform unor studii recente, opteaza pentru nasterea prin cezariana.

La nivel mondial, se arata o dezaprobare a nasterii prin cezariana datorita riscurilor ridicate si a nivelului mare de vatamare a corpului mamei si perioada mai lunga de refacere post-natala.

Haideti sa vedem care ar fi motivele pentru a naste prin cezariana :

1. Rupturi la nivelul uterului : din pacate exista un grad ridicat al situatiilor in care se rupe uterul in timpul sarcinii. Datorita hemoragiei survenite, bebelusul nu mai este alimentat corespunzator cu oxigen.
2. Placenta dezlipita : este un proces nedorit prin care placenta se dezlipeste de tesutul care se afla pe peretii uterului, in al treilea trimestru de sarcina.
3. Prolapsul cordonului ombilical : acest prolaps semnifica o coborare a cordonului ombilical in vaginul mamei inainte de a se naste copilul si atunci se impune o operatie de cezariana de urgent.
4. Distresul fetal : acesta descrie lipsa de oxigen a fatului in uter. In acest caz, cezariana este unica solutie.
5. Disproportia cefalopelvina : descrie cazul in care capul copilului este prea mare si nu poate fi nascut natural sau, din pacate, pelvisul viitoarei mamici este mult prea mic pentru a permite nasterea pe cale naturala.

Motivele pentru care nu este recomandata cezariana :

1. Provoaca leziuni puternice la nivelul peretelui abdominal si asupra uterului, lasand urme care in timp isi vor face simtita prezenta.
2. Dureaza foarte mult recuperarea post-natala.
3. Exista riscul de hemoragie care uneori poate duce la pierderea vietii mamicii sau a copilului.