Arnica - planta medicinala. Proprietati si indicatii terapeutice


6742 vizualizari
Arnica - planta medicinala. Proprietati si indicatii terapeutice
Link-uri sponsorizate
Arnica este o planta din genul Arnica, familia Asteraceae. Arnica creste, de regula, in regiunile muntoase, florile galben-aurii fiind usor de reperat pe fundalul ierbii verde. In popor arnica mai are cateva denumiri precum carul-padurilor, carul-zanelor, cujda sau podbal de munte. Secolul al 6-lea a fost startul utilizarii arnicai in Germania, Rusia si America de Nord pentru proprietatile ei calmante.

Ce contine arnica?


In compozitia arnicai vom regasi alcooli triterpenici, colina, ulei volatil si alte substante de natura carotinoidica, de altfel substante colorante.

Cum se consuma arnica?


Din florile de arnica, de obicei, se realizeaza o tinctura ce se dilueaza cu apa, 10-20 g la 100 ml apa si poate fi folosita ca antiseptic, cicatrizant pentru rani sau pansament. Se pare ca, arnica amestecata cu apa de plumb, are proprietatea de a decongestiona loviturile si umflaturile, pentru acest lucru fiind necesar sa combinati un litru de apa cu 100 g tinctura de arnica. Inmuiati compresiile in solutia rezultata si le aplicati pe partile umflate ale corpului sau lovite.

Unde se gaseste arnica?


Arnica este o planta larg raspandita in Asia, Europ si in zonele temperate ale Americii de Nord. De altfel, exista 8 varietati ale arnicai si toate cres in sol nisipos ori pietros, de preferat cu mult soare si la o altitudine de maximum 2500 m.

Cum recunoastem arnica?


Planta de arnica are o tulpina aeriana simpla de 10-40 cm. Floarea este galben-portocalie si are cam 4-6 cm diametrul. In centru are o tenta usor cenusie. Florile de arnica au pe margini peri luciosi, aspri.

La ce mai putem utiliza arnica?


Arnica numara printre indicatiile terapeutice: contuzii, fracturi, rani, entorse, ulcer varicos, angina pectorala, ischemia cardiaca, cancerul de piele cu leziuni intinse, accidentele vasculare, semipareze, palpitatii cardiace, deficiente imunitare, stari de teama accentuata, insomnii, tumori abdominale.

Atentie! - arnica nu este indicata femeilor insarcinate, celor care alapteaza sau copiilor sub 3 ani. De asemenea, nu aplicati arnica pe rani deschise si nu va imbracati imediat dupa aplicarea tincturii de arnica deoarece pateaza. Nu utilizati arnica daca sunteti alergic(a) la plantele din familia Asteraceelor (plantele inrudite cu Floarea de Colt)