Anul scolar 20112012 incepe cu reguli noi conform Ministrului Educatiei Daniel Funeriu


2698 vizualizari
Anul scolar 20112012 incepe cu reguli noi conform Ministrului Educatiei Daniel Funeriu
Link-uri sponsorizate
Anul scolar 2011-2012 vine cu noi modificari in ceea ce priveste sistemul de invatamant si educatie din tara noastra. Conform Ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, noul an scolar va da startul unui pachet de reguli ce urmaresc eficientizarea sistemului didactic atat la nivelul profesoral cat si in randul elevilor. Astfel, printre masurile ce vor intra in vigoare se numara introducerea dictarii in clasele de liceu, rezultatele de la Bac indicand faptul ca multi elevi nu stiu sa scrie si sa citeasca, sisteme de pontaj in scoli atat pentru elevi cat si pentru profesori, evaluare la nivelul tarii dupa primele doua saptamani de scoala si multe altele.


Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu a spus : Putem spune ca avem 100% din posturi acoperite. La ora actuala, mai sunt 22 de posturi din aproximativ 300.000 care la aceasta ora nu au ocupanti din motive obiective, dar situatia celor 22 de posturi va fi rezolvata pana marti dimineata. Vreau sa subliniez ca acest procent este cu atat mai imbucurator cu cat am avut in acest an o exigenta sporita in ceea ce priveste selectarea cadrelor didactice care intra in sistem. Estimez ca in lipsa unor astfel de masuri de exigenta am fi avut cateva zeci de mii de cadre didactice sub standardele de pregatire necesare.

In ceea ce priveste efectivul profesorilor titulari, acesta a mai precizat: avem la ora actuala, 80% cadre didactice titulare. Avem suplinitori 18,72%, dar si acesti suplinitori sunt cadre didactice care au luat note convenabile la diferitele teste care au avut loc in acest an. Avem un procentaj de 1,21% pensionari, si aici, pastrarea pensionarilor s-a facut cu respectarea criteriilor de calitate.
Se pare ca noul an scolar va veni cu manuale scolare pentru 99% dintre elevi si cu rechizite scolare gratuite pentru 600.000-700.000 de copii, pana la data de 1 octombrie, termenul legal pentru aceasta problema.

Situatia imnului national a aprins discutii pe aceasta tema care au dat nastere urmatoarelor cuvinte: Nu in ultimul rand, am cerut inspectorilor ca in fiecare scoala sa fie intonat imnul national la inceputul festivitatilor de deschidere a anului scolar, atat in ceea ce priveste melodia imnului, cat si in ceea ce priveste cele 4 strofe obligatorii. In ceea ce priveste posibilitatea de care am discutat, de intonare a Imnului National o data pe saptamana sau in conditii care vor fi stabilite ulterior, vom lua o decizie in urma analizei oportunitatii acestui lucru, pe care il vom face impreuna cu Institutul pentru Stiintele Educatiei. Eu, personal, ma declar adeptul unei astfel de initiativa, pentru ca sunt convins ca este important sa respectam solemnitatea si simbolurile nationale, dar trebuie sa fim vigilenti sa nu demonetizam aceste lucruri - asa cum a fost cazul in trecut, a explicat Daniel Funeriu.