Amiloidoza


1693 vizualizari
Amiloidoza
Link-uri sponsorizate
Ameloidoza este o afectiune metabolica progresiva incurabila, caracterizata prin formarea unor depozite anormale de proteine in unul sau mai multe organe sau sisteme corporale.
In functie de natura biochimica a procursorilor proteici, fibrilele de amiloid se pot depozita local sau pot afecta practic fiecare organ al corpului.
Depunerea acestor fibrile poate duce la modificari fiziopatologice sau poate sa ramana aparent fara cosecinte clinice.
Simptomele din amiloidoza rezulta din functionarea anormala a organelor implicate. Inima,rinichii,ficatul,testiculele,pielea, nervii,articulatiile si plaminii pot fi afectati.
Ca rezultat simptomele sunt vagi si includ: pierdere ponderala, anorexie, oboseala, tahipnee, parestezii, transpiratii profuze si marirea de volum a limbii. Afectarea renala duce la sindrom nefrotic, caracterizat prin proteinurie severa si edem al membrelor inferioare.
Nu exista tratament pentru amiloidoza.Pentru amiloidoza secundara tratarea bolii de baza de obicei incetineste sau stopeaza depunerea de amiloid.Amiloidoza primara ,cu sau fara mielom multiplu are un prognostic sumbru.Majoritatea persoanelor care dezvolta ambele forme de boala decedeaza in 1 pina la 2 ani.Persoanele cu insuficienta cardiaca sunt la risc de asemeni.
Tratamentul poate doar ameliora simptomele si incetini depunerea de amiloid. Se utilizeaza terapia cu prednison,transplantul de organ si celulele stem.