Amigdalita acuta


4599 vizualizari
Amigdalita acuta
Link-uri sponsorizate
Amigdalita acuta reprezinta inflamatia amigdalelor palatine, care este insotita frecvent si de inflamatia faringelui, astfel ca frecvent se utilizeaza termenul de faringita acuta.
Aceasta afectiune este intalnita la copii dupa varsta de 1 an, cu incidenta maxima intre 4-7 ani. Poate fi determinata de virusuri sau bacterii.
Evolutia bolii este favorabila de obicei, durata ei fiind de cateva zile pana la o saptamana. Uneori ea se poate complica cu o suprainfectie bacteriana, cel mai frecvent fiind incriminat streptococul beta hemolitic.
Repaosul la pat este obligatoriu, alaturi de o alimentatie usoara, bogata in lichide.
Desi interventia chirurgicala este o obtiune destul de frecventa in cazul amigdalitelor cronice, totusi trebuie avut in vedere ca amigdalele sunt componente importante ale sistemului imunitar, iar extirparea amigdalelor nu rezolva nici pe departe problemele infectioase de la nivelul cailor aeriene superioare, multe din cazurile supuse amigdalectomiei au facut complicatii mult mai grave postchirurgica, de tipul astmului bronsic, bronsitei sau rinitelor  cronice.