Alimentatia copiilor care sufera de diabet


4718 vizualizari
Alimentatia copiilor care sufera de diabet
Link-uri sponsorizate
Pentru buna functionare a organismului, nivelul zaharului din sange trebuie sa fie constant, cu o valoare cuprinsa intre 0,90 si 1,10 g/l.

Insulina, un hormon produs de pancreas, este cea care mentine acest nivel constant al glicemiei si orice dezechilibru aparut in functionarea pancreasului determina fluctuatii ale nivelului zaharului din sange.

Copiii care au diabet nu sunt obligati sa tina un anumit regim toata viata. Ei pot consuma in continuare, alimentele cu, care erau obisnuiti, tinand insa cont de anumite reguli, in asa fel incat nivelul zaharului din sange sa fie tinut sub control.

Cum fiecare organism este unic, dieta si schema de tratament sunt stabilite, de la caz la caz, de medic si trebuie respectate cu strictete. Unul dintre pricipiile care stau la baza stabilirii dietei in cazul copilului cu diabet este necesitatea de a pastra echilibrul dintre alimentatie (care creste nivelul zaharului din sange) si activitatea fizica ( aceasta scade nivelul glicemiei).

Raportul dintre caloriile aduse in corp de alimente ingerate trebuie sa respecte urmatoarea schema: 50% dintre ele sa fie furnizate de glucide, 30% de lipide si 20% de proteine.

Tipuri de planuri alimentare pentru copiii cu diabet

Exista trei tipuri de planuri alimentare. Medicul pediatru iti va ajuta copilul sa aleaga pe cel care i se potriveste mai bine.

Planul cantitatii fixe de carbohidrati

Copilul cu diabet
va consuma o cantitate prestabilita de carbohidranti. Pentru o mai buna supraveghere a cantitatii de carbohidranti, parinti si copilul pot consulta un tabel cu descriptiona alimentelor.

Controlarea cantitatii de carbohidrati

Prin aceasta metoda, copilul cu diabet isi raporteaza cantitatea de carbohidranti consumata la nivelul de insulina pe care si-l administreaza.

Planul combinarii alimentelor

De aceasta data, pacientul nu se concentreaza exclusiv pe cantitatea de carbohidranti consumata, ci si cantitatile de calorii, proteine si grasimi consumate.

Tipuri de alimente in dieta copilului cu diabet

In ceea ce priveste dieta coplilului, alimentele pot fi clasificate in: alimente strict interzise, deoarece sunt bogate in glucide ( zahar, ciocolata, bomboane, miere, inghetata, fructe confiate, produse de panificatie); alimente al caror consum trebuie tinut sub control ( painea, fructele, cerealele, laptele, branza de vaci, iaurtul, casul, legumele proaspete in special morcovii, cartofii, guliile si sfecla) si alimente care pot fi consumate fara restrictie (cele mai jos).

Fara restrictii

Copilul cu diabet poate consuma fara restrictii: carne de pui, vita si peste,; unt; telemea; margarina; ardei; castraveti; ciuperci; dovlecei; rosii; spanac; telina; varza; vinete; afine; mandarine; portocale; zmeura.