Link-uri sponsorizate

Ulcerul Gastroduodenal




2870 vizualizari
Ulcerul Gastroduodenal 2017
Link-uri sponsorizate
Ulcerul reprezinta leziuni la nivelul mucoasei stomacului sau a mucoasei intestinului subtire superior (duodenului). Aceste leziuni apar atunci cand secretiile gastrice care contin acid clorhidric si o enzima numita pepsina irita si lezeaza mucoasa stomacului.
Exista mai multe tipuri de ulcer. Cele care apar la nivelul mucoasei gastrice (a stomacului) se numesc ulcere peptice sau gastrice. Ele apar atunci cand secretiile gastrice (acid clorhidric si pepsina) irita mucoasa stomacului. Atunci cand aceste secretii ataca duodenul (primul segment al intestinului subtire care leaga stomacul de jejun) se numeste ulcer duodenal.

Cauze:

- fumatul
- abuzul de alcool
- antecedente de ulcer
- infectia cu H. pylori, care este cea mai frecventa cauza de ulcer
- secretii excesive de acid gastric

Simptome:

Cu cit ulcerul este situat mai aproape de esofag, cu atit durerea apare mai precoce dupa masa. In cazul ulcerului gastric, durerea apare dupa 30-60 de minute de la ingestia de alimente, in cazul ulcerului duodenal, la 4-5 ore dupa masa. In acest ultim caz durerea imbraca aspect de foame dureroasa si apare cel mai frecvent noaptea, trezind pacientul din somn. Bolnavul cu ulcer duodenal relateaza ameliorarea durerii dupa ingestia de alimente.
Unele ulcere nu prezinta simptomatologie si sunt cunoscute sub numele de ulcere silentioase. Aproximativ jumatate din toate ulcerele nu prezinta simptomatologie, decat in momentul in care apar complicatiile. Complicatiile unui ulcer pot fi hemoragia, perforatia, penetratia sau obstructia tractului digestiv.
Ulcerele silentioase sunt frecvente la persoanele in varsta, persoanele cu diabet zaharat sau cele care consuma multe antiinflamatoare, cum ar fi Aspirina.

Tratament:

In cazul tratamentului igieno-dietetic, bonavii cu diagnostic de ulcer duodenal, in perioada dureroasa, vor tine regim alimentar de protectie gastrica cu mese mici si repetate in care vor evita alimentele acide, condimentele, dulciurile concentrate, solutiile saline concentrate. Vor fi evitate salatele de cruditati si mere. Tutunul va fi cu desavarsire interzis, dovedindu-se ca are maxima nocivitate in intretinerea leziunilor ulceroase. De asemenea alcoolul va fi interzis bolnavilor cu ulcer duodenal si gastric.
Daca simptomatologia ulcerului nu cedeaza la tratament, trebuie investigata posibilitatea existentei si tratarii H. pylori. Majoritatea ulcerelor peptice sunt cauzate de infectia cu H. pylori. Infectia persistenta va fi tratata cu asocieri de medicamente administrate alternativ. Tratamentul cu antibiotice trebuie urmat exact dupa indicatiile medicului curant, pentru a fi eficient. Testele, ca cel respirator la uree sau cel cu antigeni din scaun, pot determina daca H. pylori a fost eliminat sau nu. Daca pacientul are antecedente familiale de cancer gastric, se poate indica o endoscopie pentru ca medicul sa poata vizualiza mucoasa stomacului si duodenului si un eventual ulcer.
Daca ulcerul se complica cu o hemoragie sau obstructie, pacientul va fi supus unei endoscopii, chiar daca a mai facut una anterior. Daca stomacul sau intestinul este perforat si hemoragia continua in ciuda tratamentului, se poate interveni chirurgical. Totusi, chirurgia este foarte rar folosita in tratamentul unui ulcer.

Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu