Link-uri sponsorizate

Tulburari de dispozitie postpartum


2369 vizualizari
Tulburari de dispozitie postpartum 2017
Link-uri sponsorizate
Tulburarile de dispozitie post-partum reprezinta un termen folosit in descriptiona celor patru tipuri de tulburari emotionale ce apar in primul an dupa nasterea unui copil. Studiile arata ca aproximativ 20% dintre mamici sufera de tulburarile de dispozitie post-partum cunoscut si sub denumirea de TDPP.Aceste tulburari de dispozitie se instaleaza in primele doua luni dupa nastere, insa pot debuta in orice moment al primului an de dupa nastere.
Cele patru tipuri de tulburari emotionale sunt: nevroza cu anxietate si panica, nevroza obsesiv-compulsiva, depresia post-partum si sindromul de stres posttraumatic.

Nevroza cu anxietate si panica

Mamica poate resimti simptome de anxietate si panica, precum respiratie rapida, ameteli, stari de lesin, dureri torarcice.

De asemenea poate simti o frica paralizanta de a fi singura, sau ganduri cum ar fi daca ii moare bebelusul sau de a parasi locuinta.


Nevroza obsesiv-compulsiva post-partum
Caracteristicile acestui tip de tulburare sunt gandurile obsesive care se repeta mereu si pot include teama ca nu sunteteti o mama buna, teama de a nu ii face rau copilului sau teama de microbi.
O alta caracteristica sunt ritualurile compulsive ce implica spalatul constant al mainilor, curatenia frecventa, controlarea permanenta a incuietorilor usilor, verificarea excesiva a bebelusului.

Depresia post-partum

Se instaleaza intre 2 saptamani si pana la un an dupa nastere, majoritatea cazurilor debutand intre a 6-a saptamana si a 6-a luna.
Simptomele si gradul de severitate variaza de la o mamica la alta.
Cele mai frecvente simptome intalnite la depresia post-partum:lipsa de interes fata de orice, lipsa de energie, epuizare, izbucniri bruste de plans, insomnii, mancatul in exces sau deloc.

Sindromul de stres posttraumatic

Acest sindrom poate fi urmarea unei traume foarte puternice cauzate de o nastere dificila ori inspaimantatoare, precum si de o boala neasteptata, probleme neasteptate ale bebelusului sau o ingrijire lipsita de compasiune sau chiar nociva. Printre simptomele intalnite in mod obisnuit se numara cosmaruri recurante, suparare si furie, sentimente protectoare extreme fata de sine si bebelus.

Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu