Link-uri sponsorizate

Tiroidita Hashimoto


2120 vizualizari
Tiroidita Hashimoto 2017
Link-uri sponsorizate
Tiroidita Hashimoto cunoscuta si sub denumirea de gusa limfadenoida, este o boala inflamatorie cronica frecventa a glandei tiroide.
Aceasta boala este frecventa la femei de varsta medie si este principala cauza de gusa sporadica la copii.
Tiroidita Hashimoto coexista cu alte boli de natura autoimuna cum ar fi anemia pernicioasa, hepatita cronica activa, lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoida, insuficienta suprarenaliana, diabetul zaharat si chiar si boala Graves.

Cel mai caracteristic semn este prezenta gusii, marirea implicand intreaga glanda fara a fi obligatoriu simetrica.

Depistarea tiroidei hashimoto se face pe baza unor analize ce indica o valoare crescuta peste limita normalului a autoanticorpilor specifici: ATPO (antitireoperoxidaza) si ATG ( antitireoglobulina). Valorile hormonilor tiroidieni (T4 liber, dar si T3 si T4 total) pot fi in limite normale sau scazute. Hormonul TSH, a carui valoare este invers proportionala cu functia tiroidiana, poate avea valori normale sau crescute. De asemenea, lipsa hormonilor tiroidieni poate determina cresterea colesterolului total si a altor factori care favorizeaza ateroscleroza si - ulterior - infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Se impune tratamentul in cazul in care apare degradarea functiei tiroidiene cu aparitia hipotiroidiei sau in cazul aparitiei gusii, cu sau fara noduli.
In timpul sarcinii este important ca tratamentul sa fie mentinut, cand dezvoltarea fatului - mai ales cea neurologica - este dependenta de hormonii primiti de la mama. Mai mult, se intampla frecvent ca tratamentul cu hormoni tiroidieni sa fie initiat sau modificat (in sensul cresterii dozelor) in timpul sarcinii.

Tratamentul trebuie urmat deoarece este imbunatatita calitatea vietii pacientilor si scade riscul de a face complicatiile legate de hipotiroidie, in special infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu