Link-uri sponsorizate

Sifilisul Congenital


1498 vizualizari
Sifilisul Congenital 2017
Link-uri sponsorizate
Sifilisul sau luesul congenital este o infectie grava, cu potential letal, intalnita la sugari. O gravida infectata are sanse de 40% sa nasca un copil bolnav de sifilis sau unul care sa supraviestuiasca doar cateva ore dupa nastere.
Este de fapt o infectie cauzata de o bacterie numita Treponema Pallidum. Aceasta boala se transmite in general pe cale sexuala. Se contracteaza in urma contactelor sexuale vaginale, orale sau anale neprotejate.
Rezultatul acestei imbolnaviri poate fi diferit de la un caz la altul, fiind in raport cu momentul infectarii copilului, cu forma de boala pe care o prezinta mama acestuia, precum si cu numarul de spirochete trecute de la mama la fat.
Sifilisul congenital este cauzat de contaminarea cu bacteria Treponema pallidum  in timpul sarcinii sau a nasterii si evolueaza in doua moduri. Sifilisul congenital precoce se manifesta in primii 2 ani de viata prin afectiuni ale oaselor, ficatului, splinei, rinichilor, plamanilor, ochilor si pielii. Forma tardiva a bolii se manifesta dupa primii 2 ani si nu este considerata contagioasa.

Simptome:

Sifilisul congenital se poate manifesta prin simptome foarte severe care insa nu pot aparea imediat. Este posibil ca bebelusii care se nasc cu sifilis congenital sa nu prezinte niciun simptom timp de opt luni de la nastere. Bebelusii infectati cu bacteria care produce sifilisul prezinta deseori eruptii cutanate sau inflamatii mici la nivelul corpului. Daca copilul este infectat el poate prezenta si o nuanta galbuie a pielii, un nas inrosit, edeme la nivelul bratelor si picioarelor si anumite pete in gura.
Simptomele la sugarii mai mari si la copiii mai mici pot include: cresterea anormala a dintilor, durere osoasa, opacitatea corneei, scaderea auzului, umflarea articulatiilor, refuzul de amisca un brat sau un picior dureros, afectiuni ale osului la picior, cicatrici la nivelul peilii din jurul gurii, organelor genitale si anus.

Tratament:

Daca esti insarcinata, este important sa faci un test de sifilis. Un simplu test de sange va putea identifica bacteria care cauzeaza boala. Daca bacteria este identificata, tratamentul trebuie administrat înainte de a 16-a saptamana de sarcina pentru a evita ca boala să fie transmisa de la mama la fat. 98% din copiii ai caror mame primesc tratament, nu se îmbolnavesc de sifilis.


Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu