Link-uri sponsorizate

Scorul Apgar la bebelusi


1848 vizualizari
Scorul Apgar la bebelusi 2017
Link-uri sponsorizate
O prima evaluare a scorului Apgar se efectueaza in primul minut de viata al bebelusului. Scorul Apgar consta in evaluarea principalelor functii vitale ale bebelusului tinandu-se seama de cinci semne clinice:ritmul cardiac, coloratia pielii, respiratia, reflexele si tonusul muscular.

Daca bebelusul primeste cate 2 puncte la fiecare dintre cele cinci indicii, atunci el va acumula maximul de puncte adica 10.

Ritmul cardiac.
Ca sa primeasca maximul de puncte, adica 2, bataile inimii bebelusului trebuie sa fie peste 100 pe minut, iar daca sunt sub 100 va primi doar un punct.

Coloratia pielii
Medicul isi da seama imediat dupa nastere daca bebelusul a suferit de hipoxie la nastere. Daca micutul are pielea roz, el va primi maximul de puncte. In cazul in care fata si trunchiul sunt rozalii dar piciorusele si manutele sunt usor albastrii va primii doar un punct.

Respirati si reflexele bebelusului
Bebelusului inca din primele secunde de viata i se va curata de catre medic nasucul de mucozitati. In functie de reactia avuta, daca acesta plange, stranuta sau tuseste va primi cate doua puncte atat pentru reactie cat si pentru respiratie. Un punct va primi doar daca tipatul sau este slab si respiratia este neregulata.

Tonusul muscular
Punctajul maxim il va primi daca este foarte activ. Daca prezinta o usoara flexie a membrelor, iar manutele si piciorusele nu sunt lipite de trunchi ci doar usor indoite, tonusului muscular ii va fi acordat doar un punct.

Daca bebelusul primeste intre 8 si 10 inseamna ca nu are nevoie decat de ingrijirile de rutina si ca este intr-o stare excelenta.
Un scor Apgar intre 5 si 7 puncte insemana ca micutul se afla intr-o stare multumitoare dar poate avea oricand nevoie de ajutor respirator.
O nota mai mica de 5 indica faptul ca bebelusul necesita ingrijiri medicale de urgenta.

Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu