Link-uri sponsorizate

Procedeul de fertilizare in vitro explicat


3375 vizualizari
Procedeul de fertilizare in vitro explicat 2017
Link-uri sponsorizate
Probabil ca va imaginati deja ce presupune o fertilizare in vitro. Ati citit probabil articole din presa sau pe Internet ori ati vizionat reportaje pe tema fertilizarii in vitro. Noi vom incerca in cele ce urmeaza sa realizam un rezumat al tuturor elementelor care conduc la etapa propriu-zisa de fertilizare in vitro cat si procedura in sine.

In prima faza se realizeaza o stimulare la nivel hormonal a ovarelor pentru a produce ovocite. Ulterior, ovocitele (ovulele) sunt extrase din corpul pacientei si vor fi depuse intr-un mediu comun cu spermatozoizii recoltati din sperma sotului. In urma contactului dintre spermatozoizi si ovule se va produce fecundarea si vor aparea embrionii care vor ajunge in uterul pacientei.

In aceasta situatie, se vor introduce in uter mai multi embrioni, adesea rezultand o sarcina multipla, cu gemeni sau chiar tripleti. Exista, desigur, si posibilitatea sa nu se „prinda” nici un embrion de peretele uterului iar dezvoltarea acestuia se va stopa.

Este usor de inteles de ce aceasta metoda functioneaza chiar si in cazul in care pacienta are trompele uterine infundate. Motivul este clar: nu este nevoie de trompe uterine intrucat ovulele fecundate cu spermatozoizii partenerului de viata sunt introduse artificial in uter ca si embrioni. Practic aceasta metoda scoate din calcule trompele uterine si se trece direct la etapa in care embrionii se vor dezvolta in uterul femeii.

Iata in ce consta tratamentul de dinaintea fertilizarii in vitro.
Medicul va pune un diagnostic si apoi indicatia de FIV. Tot medicul care se ocupa de procesul de fertilizare in vitro va discuta cu ambii parteneri pentru a le prezenta pe larg procedurile, riscurile si avantajele fertilizarii in vitro. Se vor efectua, dupa caz, daca medicul considera, analize suplimentare.

Se trece apoi la un proces, pe de-o parte, de inhibare hormonala si pe de alta parte, mai tarziu, de stimulare a ovarelor. Sperma este analizata pentru depistarea unor eventuale infectii si daca rezultatul este negativ, femeia este supusa unei ecografii pentru a preveni o eventuala ovulatie precoce.

In cadrul procesului de stimulare ovariana se vor efectua mai multe injectii in fiecare zi din prima saptamana. Se va monitoriza atent ciclul femeii si se vor efectua ecografii si controale specifice pentru a putea avea o imagine de ansamblu asupra functionarii organismului pacientei, intrucat fiecare femeie este unica ca si organism si ceea ce este valabil pentru o femeie nu este neaparat valabil si pentru celelalte. In urma acestor ecografii si controale din perioada monitorizarii ciclului se stabileste doza de hormoni necesara pentru stimularea ovariana.

In cazul in care in urma analizelor se inregistreaza un numar de folicului dorit cat si o valoare satisfacatoare a hormonilor din sange se introduce un alt hormon, HCG, care va pregati ovulele pentru recoltare. HCG determina o detasare de foliculi si, implicit, se vor elibera ovulele (ovocitele).

In mod normal, la 36 de ore dupa ce a fost introdus in corpul femeii hormonul HCG se recolteaza ovulele rezultate, proces denumit punctie foliculara. Tot procedeul de recoltare dureaza aproximativ 15-20 de minute si se realizeaza prin vagin cu ajutorul anesteziei locale si prin control constant cu ajutorul ecografului.
Fecundare ovul
Ovulele se vor pune laolalta cu spermatozoizii pentru a se obtine fecundarea ovulelor si apoi, in termen de 48-72 ore de la recoltare se introduc embrionii in uter prin procedeul denumit embriotransfer.

Se va administra un tratament pentru aproximativ 2 saptamani pentru a ajuta organismul sa sustina si sa dezvolte in continuare embrionii primiti.

Se vor efectua apoi analize de sange pentru a se afla daca sarcina a fost primita de organism cat si ritmul de dezvoltare a acesteia.

Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu