Link-uri sponsorizate

Prietenii imaginari ai copiilor


1715 vizualizari
Prietenii imaginari ai copiilor 2017
Link-uri sponsorizate
Copiii traiesc in aceeasi lume cu noi dar in dimensiuni diferite. De ce spunem asta ? Nu inseamna ca sunt “extraterestrii” ci doar ca vad lumea intr-un mod aparte. Noi nu intelegem subtilitatea unor elemente si uitam ca am fost si noi copii candva. Timpurile acelea ne par depasite si, de multe ori, nu avem rabdarea de a ne reacomoda cu ele.

Cei mai multi dintre copii, in special cei care nu au frati sau surori, isi inventeaza prieteni imaginari doar pentru a nu se mai simti singuri. Nu este un lucru rau deoarece analize recente ale implicatiei prietenilor imaginari releva faptul ca majoritatea copiilor ce pretind ca au prieteni imaginari au o imaginatie foarte bogata, adesea mult mai bogata decat cei fara prieteni imaginari. Acesti prieteni imaginari pot imbraca multe forme: un copil, un animal, o zana, un monstrulet sau orice altceva ce ii poate tine companie.

Depinde de noi, ca parinti, sa stabilim anumite limite pentru ca cel mic sa nu rupa legatura cu realitatea. De foarte multe ori copilul se confunda pe sine insusi cu prietenul imaginar si, de cate ori face o boacana, va da vina pe prietenul imaginar. Pentru unii dintre copiii care cred ca au prieteni imaginari, acestia reprezinta un refugiu, daca doriti, unde isi pot alunga frustrarile sau lipsa unui frate. Vorbeste si se joaca cu un prieten imaginar sau chiar se cearta. Asa isi manifesta el furia si tot asa se descarca de toata energia negativa.

Cand devin periculosi prietenii imaginari?

Copilul va va indica singur momentul cand prietenii imaginari sunt un pericol pentru el. Veti observa ca se distanteaza vizibil de toata lumea, vorbeste incontinuu de unul singur si nu mai este deloc atent la ceea ce ii spuneti. Atunci este momentul in care, cu grija, ii veti reaminti ca in casa exista reguli la care trebuie sa se supuna toata lumea. Dati-va permanent drept exemplu in fata copilului deoarece pentru el sunteti modelul ideal. Va va copia comportamentul cu usurinta, mai ales cei mici cu varste intre 3 si 4 ani. Ei sunt cei mai predispusi la fenomenul de prieteni imaginari.

Pentru a-l indeparta de prietenii imaginari trebuie sa ii oferiti cat mai multe preocupari: vacante, deplasari, jocuri si jucarii educationale. Cu cat el va fi mai ocupat cu jucariile si noile sale activitati, cu atat va uita mai repede de prietenii lui imaginari.

ATENTIE! Nu il certati si nu il faceti sa se simta ciudat pentru ca are un prieten imaginar. Explicati-i mereu ca este important sa se joace cu prietenii de la gradinita sau din bloc si invitati cat mai des alti copii la el in camera pentru a socializa. In acest mod el ia contact cu persoane reale si va lasa in urma prietenul imaginar.

Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu