Link-uri sponsorizate

Mononucleoza Infectioasa


6638 vizualizari
Mononucleoza Infectioasa 2017
Link-uri sponsorizate
Mononucleoza infectioasa (MNI) este o boala infectioasa virala. Este o boala infecto-contagioasa care se transmite in special prin sarut, mai exact prin saliva. Virusul se localizeaza si se multiplica prin excelenta in sistemul reticuloendotelial, de la toate nivelurile (ganglioni, ficat, maduva osoasa), ca si in toate organele si tesuturile, pe componenta reticuloendoteliala a acestora.

Cum se transmite?

Transmiterea ei presupune un contact cu saliva unei persoane infectate (de unde si numele de boala sarutului). Virusul traieste in saliva si rezista pana la cateva ore in afara organismului. Desi sarutul ocupa primul loc in transmiterea acestei boli, mai exista si alte modalitati: tusea, stranutul, folosirea acelorasi tacamuri sau pahare de catre mai multe persoane, imprumutarea jucariilor (copii mici care le baga in gura ).

Simptome:

Simptomele mononucleozei pot fi adesea confundate cu cele ale unei gripe sau ale unei infectii streptococice:
- febra
- faringita
- cefaleea (dureri de cap)
- pete albe pe peretele posterior al faringelui (sau pe amigdale)
- umflarea ganglionilor de la nivelul gatului
- oboseala
- dispneea (respiratia dificila)
- foamea inexplicabila.

Tratament:

Cel mai bun tratament este bazat pe multa odihna, mai ales in primele faze ale bolii, cand simptomele sunt cele mai severe. Acetaminofenul sau ibuprofenul pot ajuta la reducerea febrei si a durerilor musculare.
Aspirina trebuie evitata la copii, deoarece poate determina sindrom Reye, care este o afectiune serioasa, putand duce si la deces la copii.
Antibioticele nu sunt de nici un folos in cazul mononucleozei. Mononucleoza este determinata de un virus, iar antibioticele (care distrug bacteriile) nu sunt eficiente impotriva virusilor. In cazul in care se asociaza o infectie bacteriana in plus de mononucleoza, se recomanda tratamentul cu un antibiotic recomandat de medicul specialist.
Medicul va recomanda doar repaos sau uneori aspirina pentru scaderea febrei. La persoanele mai sensibile, fragile, imunodeprimate, medicul ar putea prescrie un antiviral.

Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu