Sarcina si nasterea sunt evenimente deosebite si naturale in viata unei femei/familii. Sarcina incepe din momentul conceptiei si se sfarseste odata cu nasterea bebelusului. Graviditatea este o stare unica prin care trece femeia, timp in care in corpul ei apar schimbari ce ii permit copilului sa creasca si sa se dezvolte . In sarcina normala, ovulul fecundat se implanteaza si se dezvolta in cavitatea uterina.

Uneori se poate intampla sa fie mai multi embrioni care se dezvolta in uter (sarcina multipla), ceea ce poate fi o surpriza si o bucurie pentru mama. Durata medie a unei sarcini este de 280 de zile sau 40 de saptamani, si este impartita in trei trimestre (I, II, III). Fiecare trimestru este caracterizat de modificari unice si uneori surprinzatoare pentru femeia gravida.

Consiliere prenatalaIn timpul sarcinii ii este recomandat mamei sa mearga la medicul de familie sau la medicul ginecolog pentru luarea in evidenta si efectuarea analizelor de sarcina. Supravegherea sarcinii de catre un medic va poate oferi o sarcina usoara si un copil sanatos.

Scopul consilierii prenatale este de a depista cat mai devreme posibilele probleme ce pot aparea in timpul sarcinii sau de a le preveni. Este un lucru dovedit ca bebelusii nascuti din mame care au parte de o ingrijire insuficienta pe timpul sarcinii au un risc mai mare de a avea complicatii la nastere sau dupa nastere.

Consilierea prenatala ar trebui sa inceapa inainte de a ramane insarcinata. Acest lucru inseamna sa verificati daca aveti probleme de sanatate si sa aflati ce factori de risc pot afecta dezvoltarea bebelusului dumneavoastra (de exemplu: medicamente, alimente sau unele obiceiuri –alcool, tigari, substante interzise -care pot face rau bebelusului).

Exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le faceti in momentul in care va hotarati sa ramaneti gravida:
– sa mergeti la medicul de familie/medicul specialist ginecolog
– sa luati acid folic cu cel putin 3 luni inainte de a ramane insarcinata, pentru a scadea riscul bebelusului de a se naste cu defecte ale creierului sau ale maduvei spinarii(defecte de tub neural);
– sa opriti fumatul si consumul de alcool/droguri;
– sa controlati orice problema de sanatate prin vizite regulate la medic; printre aceste probleme se numara: astmul bronsic, diabetul zaharat, hipertensiunea, depresia, obezitatea, problemele legate de tiroida, epilepsia, boli infectioase.
– vorbiti cu medicul ginecolog si/sau cu medicul de familie despre tratamentele pe care le urmati; unele medicamente pot dauna sarcinii; in acelasi timp, intreruperea unor tratamente poate fi si ea periculoasa pentru sarcina;
– evitati contactul cu substante toxice la locul de munca sau acasa.
De multe ori insa pacienta afla ca este insarcinata,fara a fi o sarcina „programata” .Este o bucurie ,dar si o responsabilitate.Urmeaza prima vizita la medic.Este foarte importanta si trebuie facuta cat mai devreme in sarcina. Daca stiti ca sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi gravida, programati-va cat mai repede la medicul ginecolog sau la medicul de familie. Acesta va recomanda un program dupa care vor fi facute vizitele prenatale.

Acestea vor avea loc:
– o data pe luna pana in saptamana 28 de sarcina;
– de 2 ori pe luna intre 28 si 36 de saptamani;
– o data pe saptamana de la 36 de saptamani pana in momentul nasterii.
Vizitele pot fi mai dese in cazul sarcinilor cu risc crescut.
In timpul primei vizite prenatale se vor intampla urmatoarele:
– medicul va va intreba despre starea de sanantate , operatiile pe care le-ati facut, despre alte sarcini pe care le-ati avut si despre starea de sanatate a membrilor familiei, sa;
– vi se va face un examen clinic complet, inclusiv un examen ginecologic;
– vi se vor masura: inaltimea, greutatea si tensiunea arteriala;
– vi se vor lua probe de sange si de urina pentru analize,veti face un examencitologic Babes-Papanicolaou,examen secretie vaginala,culturi col(daca nu le aveti facute preconceptional)
– se va calcula varsta sarcinii in saptamani si data probabila a nasterii in functie de data ultimei menstruatii;
– se va face o ecografie de confirmare a sarcinii;
– se va incadra sarcina intr-una din grupele de risc.

De asemenea, veti stabili impreuna cu medicul necesitatea efectuarii unor teste suplimentare (analize-TORCH,dublu test, triplu test, morfologia fetala sa) sau consulturi interdisciplinare(cardiologie,endocrinologie,hematologie,boli infectioase,sa) in cazul altor afectiuni asociate .

Printre recomandarile pe care vi le va face medicul la prima vizita se numara: sfaturi privind igiena,alimentatia in sarcinii, ce vitamine sa luati,semne si simpome noi ce vor aparea,semne de alarma ,fixarea urmatoarei vizite.

Nu ezitati sa adresati intrebari medicului si sa discutati cu acesta cat mai multe aspecte, nelamuriri – legate de sarcina, desigur!