Screening Cancer de Col Uterin

Screening Cancer de Col Uterin

Depistarea precoce sau screening-ul reprezinta o metoda folosita pentru identificarea la nivelul populatiei  a unei boli ,la cei care nu prezinta inca simptome ale acelei boli. Pentru cancerul de col uterin, scopul este de a identifica acele femei cu leziuni precanceroase si de a preveni evolutia spre  cancer de col.

In Romania, din pacate, cancerul de col uterin este inca destul de frecven si  depistat in stadii avansate, iar acest lucru se explica prin screening-ului neadecvat sau absent,educatia in materie de sanatate a multor femei inexistenta sau eronata („daca nu ma deranjeaza nimic, de ce sa merg la doctor?”- unele  paciente nu au auzit niciodata de HPV-virusul papilloma uman sau de examenul Babes-Papanicolau).

Revenind la screening-ul pentru cancerul de col uterin: – se face prin intermediul testului Papanicolau si a testarii HPV, in functie de varsta. Varsta la care este recomandata inceperea screening-ului este de 21 de ani. Pana la 30 de ani se foloseste numai examenul Babes-Papanicolau, din 3 in 3 ani. Incepand cu varsta de 30 de ani, se poate opta pentru doua metode: fie examen Babes-Papanicolaou din 3 in 3 ani, fie testare HPV impreuna cu Papanicolau din 5 in 5 ani, pana la varsta de 65 de ani. Exista si exceptii de la aceste reguli(adolescente,gravide,femei in menopauza sa).Un rezultat anormal impune investigatii suplimentare ( repetare Papanicolaou la 1 an,testare HPV,colposcopiesau biopsie ).

Examenul Babes-Papanicolau consta in prelevarea de la nivelul colului, cu ajutorul unei periute, de celule ce vor fi intinse pe o lama de sticla (Papanicolau in mediu uscat) sau introduse intr-un lichid special (Papanicolau in mediu lichid). Aceste celule  vor fi apoi prelucrate   si observate la microscop-i la sfarsit se stabileste un rezultat( interpretare). Testarea HPV se face prin recoltarea  de la nivelul colului a unei mici cantitati de secretie cu un tampon mic de vata care se introduce intr-un mediu special. Nici una din aceste investigatii nu doare.

Pregatirea pentru examenul Papanicolau nu este complicata: nu aveti voie spalaturi vaginale, contact sexual, ovule vaginale cu cel putin 48 de ore inaintea vizitei la ginecolog,de preferat  intre zilele zilele 10-15ale ciclului menstrual.

Intrebati-va medicul ginecolog sau  medicul de familie despre screening-ul pentru cancerul de col.

Informati-va  pentru voi, cat si  pentru mamele, surorile, bunicile, prietenele!