Buna ziua. Numele meu este Ionut Valcea si sunt medic specialist Obstetrica – Ginecologie. Imi propun ca aici pe site-ul copiisimamici.ro –   sa luam in discutie diverse teme legate de specialitatea mea, teme propuse atat de mine, cat si de voi, cititoarele/cititorii acestor randuri. De asemenea, va rog sa imi adresati intrebari, voi incerca sa va raspund pe cat pot de bine si de prompt.

Poza Rana pe Col

Rana pe Col

Unul din subiectele care ma preocupa de ceva timp si care este tratat in mod gresit pe internet  si in practica curenta este infama „rana pe col”.  Am intalnit in practica mea medicala, atat la spital, cat si la cabinet, multe femei diagnosticate cu rana pe col”, de-a dreptul inspaimantate de acest „diagnostic” si carora nu li s-a explicat niciodata in ce consta, ce urmari poate avea si care este conduita.

Mai mult, ele sunt tratate cu nenumarate feluri de ovule pentru „ rana de pe col”,ajungandu-se uneori chiar la  cauterizarea colului.
Cu aceasta ocazie imi propun sa desfiintez mitul „ranii de pe col”, sper, pentru totdeauna.

Cel mai important lucru care trebuie afirmat despre acest” diagnostic” este ca el nu exista in cartile de specialitate de ginecologie. Este un termen pe care unii ginecologi din Romania il arunca in fata pacientei, fara a-i oferi explicatii clare in legatura cu cauzele, consecintele, posibilitatile de tratament (atunci cand este nevoie), urmarirea ulterioara. Un termen mai aproape de adevar  ar fi cel de „ leziune cervicala”, destul de vag si el, insa.

Rana pe col”  poate cuprinde unul sau mai multe din urmatoarele elemente fiziologice si/sau patologice:

1. Ectropionul cervical;
2. Cervicita acuta sau cronica;
3. Leziuni cervicale precanceroase;
4. Tumori cervicale benigne sau maligne.
Dintre toate de mai sus, cel mai frecvent ectropionul este catalogat drept „rana pe col”. Ectropionul este un proces normal,natural care apare la nivelul colului, mai ales la adolescente, in sarcina sau la femeile ce iau anticonceptionale. Acesta este reprezentat de aparitia pe exteriorul colulu(exocol)a testutului epitelial(invelisul) care de obicei exista in interiorul canalului colului(endocolul).

Vizual el se traduce prin o zona rosie in jurul orificiului colului, de dimensiuni variabile. Ectropionul nu necesita tratament, el dispare singur, in decursul a catorva ani. Singura investigatie care trebuie facuta in cazul unui ectropion este examenul Babes-Papanicolaou. Investigatii  suplimentare sunt necesare doar daca exista simptomatologie, cum ar fi o secretie modificata (culoare, miros, consistenta) sau sangerare la contact sexual / efort. Ele pot consta in analiza secretiei vaginale sau din col, colposcopie, uneori chair biopsie de col.Despre celelalte afectiuni ale colului vom discuta in alte articole.

Orice interventie terapeutica asupra colului, fie prin medicamente, fie chirurgicala, este interzisa in absenta unor modificari ale investigatiilor enumerate mai sus. Cauterizarea colului nu se mai practica  de ani buni in tarile cu standard medical ridicat, deoarece nu aduce nici un beneficiu, ba chiar ingreuneaza evaluarea ulterioara a colului. Cauterizarea nu face altceva decat sa distruga prin ardere acea zona rosie vizibila pe col, putand lasa pe loc  sau sa ascunda leziuni  cu adevarat periculoase.

Ce trebuie sa faceti atunci cand sunteti diagnosticata cu asa zisa „ rana pe col”?

In primul rand trebuie sa va intrebati medicul in ce consta aceasta rana, care sunt cauzele ei, ce analize ar trebui sa faceti, daca este nevoie de tratament si care sunt posibilitatile pentru acesta. Puneti cat mai multe intrebari medicului si nu ezitati sa cereti o a doua parere!