Link-uri sponsorizate

Malnutritia


2296 vizualizari
Malnutritia 2017
Link-uri sponsorizate
Este starea clinica care apare atunci cand nevoile organismului copilului nu sunt acoperite printr-un aport alimentar cantitativ. Se caracterizeaza printr-o greutate mica in raport cu varsta, la care se asociaza carente vitaminice si minerale, anemia nutritionala si rahitismul carential.
Copiii, in special cei aflati sub 5 ani, sufera de efectele foametei mai rapid decat adultii. Ei dezvolta o conditie numita malnutritie la nivelul energiei proteinelor. Copiii pot avea si carente de micronutrienti, care au un efect negativ asupra cresterii si dezvoltarii. Se estimeaza ca 2 milioane de persoane din intreaga lume prezinta carente de iod, fier, zinc si vitamina A.
Copiii care sufera de malnutritie cronica prezinta modificari de comportament: iritabilitate, apatie si diminuarea relationarii sociale, anxietate si tulburari ale atentiei. Diareea, care survine in mod obisnuit la copiii malnutriti, cauzeaza anorexie, scaderea absorbtiei nutrientilor, cresterea necesitatilor metabolice si pierderea directa a nutrientilor.
Aportul alimentar insuficient este cea mai comuna cauza a malnutritiei, in special in tarile subdezvoltate si poate avea urmatoarele cauze: hipogalactia materna (scaderea secretiei lactate), diversificarea tardiva a alimentatiei, dilutiile necorespunzatoare de lapte, dificultati de alimentatie (anomalii ale cavitatii bucale, regurgitatii cronice, varsaturi cronice).
Cea mai sigura si eficienta masura de prevenire a malnutritiei consta in alimentatia naturala in primele 6 luni de viata (laptele matern este cel mai complet si echilibrat aliment, avand si calitati imunologice, datorita anticorpilor).

Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu