Link-uri sponsorizate

Icter neonatal


2146 vizualizari
Icter neonatal 2017
Link-uri sponsorizate
Majoritatea bebelusilor, desi sanatosi, se confrunta, dupa nastere, cu o ingalbenire stranie, variabila, a pielii, mucoaselor sau a altor tesuturi. Icterul neonatal este o coloratie galbena-portocalie a pielii nou-nascutului, care apare cel mai frecvent in primele 2 zile dupa nastere incepand cu capusorul si coborand spre talpi si regresand in ordine inversa (de la talpi spre cap).
Spre deosebire de persoanele adulte, la nou-nascuti icterul poate fi considerat o situatie fiziologica, tranzitorie, prin care bebelusul se adapteaza la noua viata. De eliminarea acestei substante din organism se ocupa, in principal, ficatul. In timpul sarcinii, functia de indepartare a bilirubinei este preluata de organismul mamei, prin intermediul placentei. Dupa nastere, micutul este pus in situatia de a se descurca singur si nu reuseste intotdeauna sa faca fata.
Asadar, icterul apare in urma dezechilibrului dintre productia si eliminarea bilirubinei. Aceasta se elimina din organism prin urina si fecale. Dupa nastere, micutul trebuie sa elimine singur bilirubina din sange.
In general, icterul la nou-nascuti este considerat o stare fiziologica, tranzitorie, si nu necesita tratament, afectiunea scazand in intensitate sau disparand de la sine, in una-doua saptamani. Daca observi insa ca nuanta galbena se accentueaza in loc sa paleasca sau daca puiul tau pierde prea mult in greutate si face febra, cheama medicul pediatru.

Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu