Link-uri sponsorizate

Diabetul zaharat juvenil


2076 vizualizari
Diabetul zaharat juvenil 2017
Link-uri sponsorizate

Diabetul zaharat este o afectiune endocrina si metabolica cea mai frecventa in copilarie, caracterizata printr-o crestere permanenta a glicemiei, insotita sau nu de semne clinice, fiind cauzata de alterarea secretiei de insulina sau perturbarii actiunii sale. Aceasta afecteaza ambele sexe, aproximativ in egala masura, cu o usoara predominanta a sexului masculin.


Diabetul zaharat se clarifica dupa secretia reziduala de insulina in:


- diabet zaharat de tip I sau juvenil, sau insulino-dependent
- diabet zaharat de tip II sau adult sau non- insulino-dependent


Cea mai frecventa forma de Diabet zaharat la copil este cel de tip I, insulino-dependent. Aceasta forma de diabet apare cel mai frecvent la scolari si adolescenti insa exista si cazuri rare de diabet la sugari si la prescolari. 


Desi in trecut, Diabetul zaharat de tip II , caracteristic varstei adulte, aparea in mod exceptional la copil, incidenta acestuia a crescut in ultimii ani datorita alimentatiei nesanatoase si a sedentarismului, obiceiuri din ce in ce mai populare in randul copiilor


Cum se trateaza Diabetul zaharat juvenil?


Tratamentul are la baza insulinoterapia, alaturi de regimul alimentar si exercitiul fizic. Acesti pacienti sunt dependenti de insulina, fara de care se ajunge la coma si deces. Parintii trebuie informati ca, in afara de insulinei, nu exista alt tratament pentru Diabetul juvenil, unii fiind tentati sa renunte la aceasta in favoarea unor pilule minune. 


Tratamentul este supravegheat de medicul specialist diabetolog, dozele de insulina fiind ajustate permanent, in functie de dieta si de efortul fizic. Educatia copilului si a familiei este foarte importanta. Este bine de stiut, atat pentru copil, cat si pentru parinti, ca acest copil poate duce o viata normala, dar necesita o atentie deosebita. Administrarea injectiilor cu insulina si testarea glicemiei cu glucometru la copilul mic se face de catre parinti.


Administrarea injectiilor cu insulina la scoala in fata colegilor, in lipsa unui cabinet medical, poate marca negativ psihicul unui copil pana la depresie, izolare sociala si refuzul administrarii insulinei. In permanenta, copilul va avea la el zahar sau suc de fructe, pe care le va folosi doar in caz de hipoglicemie.


In ceea ce priveste efortul fizic, copilul cu Diabet zaharat trebuie sa fie incurajat sa practice activitati fizice, care-l vor ajuta fizic si psihic. Exercitiile fizice pot fi practicate de elevii cu diabet zaharat de tip I, fara complicatii cardiovasculare, respiratorii, hepatice sau renale. Se recomanda sporturi colective: volei, handbal, fotbal, precumsi cele care nu comporta riscul unor efortul sau lovituri violente si care, de asemenea, pot fi practicate in echipa sau in grup: tenis, ciclism, gimnastica, jogging precum si balet, dans, plimbari pe jos sau cu bicicleta.


In timpul efectuarii unei activitati fizice se recomanda diminuarea moderata a dozei de insulina si o crestere a ratiei suplimentare de glucide.


Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu