Link-uri sponsorizate

Diabetul la copii


2612 vizualizari
Diabetul la copii 2017
Link-uri sponsorizate
Numarul copiiilor romani depistati cu diabet zaharat, chiar si de tipul 2, a crescut ingrijorator de mult. Insa, una dintre cele mai grave probleme este aceea, ca boala apare inca de la o varsta foarte mica, lucru care ar trebui sa ridice semne de intrebare atat parintilor, cat si tinerilor.

Acest tip de diabet apare prin distrugerea celulelor pancreatice ce secreta insulina printr-un mecanism autoimun (organismul sintetizeaza autoanticorpi, responsabili de distrugerea celulelor producatoare de insulina). Cand sunt afectate mai mult de 80% din aceste celule, apar simptomele clinice.

Care sunt simptomele:

Au permanent gura uscata, se plang de dureri adominale si irascibilitate. Chiar si asa, boala e depistata relativ tarziu. Depistarea diabetului de tip 2 la copii este inca si mai dificila, dat fiind ca simptomele nu sunt specifice.
Daca crezi ca micutul tau are diabet, suna imediat doctorul si ofera copilului tau multe lichide fara zahar, pentru a preveni deshidratarea.

Cum se trateaza?

Tratamentul are la baza insulinoterapia, alaturi de regimul alimentar si exercitiul fizic. Acesti pacienti sunt dependenti de insulina, fara de care se ajunge la coma si deces.

Administrarea injectiilor cu insulina la scoala, in fata colegilor, in lipsa unui cabinet medical, poate marca negativ psihicul unui copil pana la depresie, izolare sociala si, in final, refuzul administrarii insulinei. Profesorii trebuie informati asupra afectiunii elevului. In permanenta, copilul va avea la el zahar sau suc de fructe, pe care il va folosi doar in caz de hipoglicemie.

Dieta diabeticilor:

In cazul diabetului, alimentele interzise sunt: mierea, zaharul, prajiturile, stafide, curmale, prune uscate, plus alimentele care au un continut ridicat de glucide. In schimb, alimentele permise sunt cu adevarat sanatoase: legumele verzi, usturoiul, morcovii, telina, sfecla, rosiile, vinetele, varza, ardeiul, carnea si produsele lactate.

Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu