Despre zahar - este toxic sau benefic?

Despre zahar - este toxic sau benefic? 2017
Zaharul este o componenta a vietii noastre. Ne intalnim cu o lingurita, poate chiar doua, de zahar inca dis-de-dimineata, la cafea ori ceai. Ulterior, in cursul zilei, consumam alte alimente care contin o forma sau alta a zaharului si, astfel, devenim un rezervor de zahar. Este oare zaharul bun pentru organism sau este, asa cum auzim adesea, periculos pentru sanatatea noastra?

Se pare ca mesajul specialistilor din lumea medicala este unul scurt si cuprinzator: ZAHARUL UCIDE!

Hai sa vedem ce ii face sa declare asa ceva. Ca in orice situatie de acest gen, exista mituri si fapte reale. Trebuie sa le separam.

In marile tari ale lumii, consumul de zahar este foarte mare si tot mai multi medici, prin studii avansate, afirma ca zaharul este o veritabila toxina ce produce multe afectiuni, de la probleme cardiace pana la diferite forme de cancer.

Se pare ca exista o stransa legatura intre :

Conform doctorului Robert Lustig, un cunoscut medic specialist endocrinolog, specializat in obezitatea infantila, si professor la Scoala de  Medicina a Universitatii din California, cele 4 elemente de mai sus sunt cauzate de consumul mare de zahar.

Ce este zaharul?


Zaharul este o toxina cronica, spune dr. Robert Lustig, precizand ulterior faptul ca exista trei tipuri de toxine. In primul tip incadram cianura, care este letala in doze mici, in al doilea tip avem arsenicul si plumbul care sunt letale in cantitati putin mai mari decat cianura. Zaharul se afla in al treilea tip de toxine, cele cornice. Astfel, zaharul, alaturi de fier, vitamina A si vitamina D devine letal cand se ajunge la concentratii de cateva mii de parti la un milion de unitati.

Intr-o explicatie pur stiintifica, zaharul intra in categoria carbohidratilor, cum ar fi oligozaharidele, monozaharidele si dizaharidele. In vreme ce aproape toate zaharurile au formula CnH2nOn, glucoza are o formula moleculara aparte, C6H12O6.

Lustig face o diferentiere clara intre fructoza si glucoza. In primul rand, fructoza este cam de doua ori mai dulce decat glucoza.
Marea diferenta, insa, este modul in care organismul uman metabolizeaza cele doua substante. Daca glucoza este procesata si asimilata de aproape toate celulele corpului, fructoza este metabolizata aproape in intregime de ficat.

Testele au aratat ca, daca se consuma fructoza in cantitati mari intr-un interval scurt de timp, aceasta este metabolizata de ficat si transformata in grasime. Iata, asadar, de ce zaharul ingrasa. Corect ar fi sa spunem, de fapt, ca fructoza ingrasa. Asa ajungem la aparitia rezistentei la insulina, la obezitate, afectiuni cardiace si diabet de tip 2.

Rezistenta la insulina


Insulina este secretata de pancreas si este un hormon vital pentru ca are un rol clar in metabolizarea zaharurilor din organismul uman. Insulina este secretata pentru a mentine nivelul zaharului din sange la un anumit grad, mai ales in urma consumarii de carbohidrati.

Odata cu aparitia rezistentei la insulina, pancreasul este supus unui stres puternic pentru a secreta o cantitate de insulina mai mare decat de obicei. Cand nivelul glucozei din sange nu mai poate fi reglat prin insulina, apare diabetul. Astfel, trebuie sa intelegem faptul ca nu cresterea nivelului de insulina din organism produce diabetul ci nivelul mare de glucoza din sange. 

De asemenea, chiar si prezenta unei cantitati mare de insulina in sange are consecinte negative, printre care enumeram hipertensiunea, un nivel ridicat de trigliceride in sange dar si alte dereglari ce, laolalta, poarta numele de sindrom metabolic. De aici mai este doar un pas pana la afectiunile cardiovasculare ce fac atatea victime zilnic.

Legatura dintre zahar si obezitate


Pentru a va face o idee despre cat de mult zahar se consuma anual si de unde atatea cozi la institutiile medicale specializate, va dam un exemplu concret: studiile arata ca un american adult consuma cam 60 de kg de zahar pe an si, lesne de imaginat, peste 70% din americani sunt supraponderali iar jumatate din ei sunt cu adevarat obezi.

Legatura dintre zahar si cancer


Stiu, vi se pare ca nu ar fi o conexiune intre cele doua. Ei bine, conform unor studii noi si acceptate de majoritatea comunitatii medicale internationale, se pare ca aproximativ o treime din tipurile de cancer cel mai des intalnite, precum cancerul de san sau cancerul de colon, prezinta receptori de insulina pe suprafata lor. Practic, insulina transmite tumorii un impuls spunandu-I sa consume glucoza. In felul acesta, tumoarea creste iar cancerul se raspandeste mai repede in corp.

Ce putem face?


In primul rand trebuie sa ne informam permanent si sa stim ce este bine si ce nu este bine pentru noi. Grija pentru organism trebuie sa apara inca din tinerete si nu doar la batranete cand apar primele semne de probleme medicale.

De asemenea, avem copii pe care ii putem educa sa consume responsabil zahar. Ii putem invata sa evite bauturile carbogazoase dulci care contin foarte mult zahar si ii putem feri de alimentele bogate in zahar in general.

Este important, de asemenea, sa mergem la analize de sange pentru a ne stabili glicemia, de cel putin 2 ori pe an, intrucat schimbarile datorate consumului de zahar sunt bruste.

Infografic despre zahar

Lasa un comentariu