Link-uri sponsorizate

Dermatita seboreica


3267 vizualizari
Dermatita seboreica 2017
Link-uri sponsorizate
Dermatita seboreica este o afectiune cronica inflamatorie a pielii ce afecteaza zonele bogate in glande sebacee: pielea capului, fata (sprancenele, santurile nazale si obrajii) si trunchiul (in dreptul sternului si in pliurile pielii). Dermatita seboreica este determinata de o secretie excesiva a glandelor seboreice cu blocarea canalelor excretoare si acumularea subtegumentara de sebum. Matreata si scuamele sunt, ambele, forme ale dermatitei seboreice. Nu este contagioasa.

Cauzele dermatitei:

Cauza concreta care duce la aparitia acestei afectiuni nu a fost inca definitiv demonstrata. Se crede ca dermatita seboreica ar fi rezultatul unui raspuns inflamator al organismului fata de aceasta ciuperca, dar acest lucru nu a fost demonstrat.
Insa au fost identificati cativa factori, care contribuie la aparitia dermatitei seboreice:
- stresul
- obezitatea
- oboseala
- folosirea unor lotiuni, care usuca pielea si care au in compozitie prea mult alcool

Semnele si simptomele:

La pacientii cu dermatita seboreica glandele sebacee sunt adesea marite, iar in sange se observa cresterea colesterolului si a trigliceridelor si scaderea concentratiei acizilor grasi liberi.
Aceasta dermatoza este limitata la zonele fetei si trunchiului in care glandele sebacee sunt numeroase si foarte active.
Aparitia leziunilor este insotita in general de mancarime, accentuata de transpiratie. Afectiunea se amelioreaza vara si se reactiveaza toamna.

Tratament:

Spalarea frecventa cu sapun este indicata, deoarece indeparteaza grasimile din regiunile afectate. Daca scalpul este acoperit cu scuame dense, acestea pot fi indepartate prin aplicarea pe durata noptii a unui produs keratolitic ce contine gudron, apoi acoperirea scalpului cu o folie de plastic, urmata de samponare dimineata.
Cazurile mai severe vor necesita tratament antiinflamator (steroizi locali) pentru ameliorarea eritemului si pruritului.


Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu