Link-uri sponsorizate

Cura de slabire si miscarea


1902 vizualizari
Cura de slabire si miscarea 2017
Link-uri sponsorizate
De ce este daunatoare cura de slabire „neprofesionista“. Poate avea multe urmari daunatoare. De ex. boli carentiale, tulburari hidroelectrolitice, pierderea de masa musculara...
Legat de pierderea de masa musculara este foarte caracteristic cazul urmator: unei paciente dornice sa slabeasca i se masoara greutatea si raportul de grasime din corp. Reiese ca pacienta are 80 de kg, din care 35%, adica 28 kg, este grasime. Aceasta din urma ar trebui redusa sa spunem la 20 de kg, deci pacienta trebuie sa „dea jos“ 8 kg de grasime. Calculam: acesta necesita in cel mai bun caz 4, dar mai bine 5 luni. In care timp sa faca alergat in parc, bicicleta de sala etc. Pacienta se mira: „Domnule doctor, sa nu glumiti cu mine! Daca eu ma apuc de treaba, in 2-3 saptamini slabesc si 10 kg!“ Poate sa se roage omul de ea sa nu faca asa ceva, pentru ca isi face rau propriului organism -; dar degeaba, nu asculta de vorba buna. Pleaca, apoi se intoarce peste o luna, afirmind plina de mindrie ca a slabit. Se suie pe cintar si iata: intr-adevar, 70 kg! Dar aparatul de masurat grasimea acum arata deja 40% -; ceea ce este tot 28 kg grasime. Deci nu a scapat nici macar de un gram de grasime! Ceea ce a pierdut este apa si masa musculara... Si pacienta are o foame de lup, in scurt timp, se si lasa de cura drastica si se ingrasa din nou -; la 83 de kg. De ce?
Din cauza pierderii de proteine musculare, fibrele musculare se subtiaza. Dar „isi amintesc“ de grosimea originala si se straduiesc sa si-o refaca in asa fel incit provoaca foame (prin cresterea nivelului de insulina), astfel incercind sa-si indemne „proprietarul“ la aport de substante nutritive. Iar acesta va raspunde „infulecind“ si ingrasindu-se din nou. Grasimea se pune pe el repede, masa musculara pierduta, mai incet. Pina ajunge la masa de dinaintea curei de slabire, muschii inca nu „au crescut“ la loc, fapt ce cauzeaza foame in continuare. Rezultat: din cauza dietei incorecte, pacientul devine mai gras ca inainte. Acesta este vestitul „efect yo-yo“ (Yo-yo este o jucarie, un disc micut ce se misca sus-jos pe o ata -; dupa ce a coborit, urca inapoi -; si dupa aceasta si-a primit numele fenomenul in literatura anglo-saxona. Daca l-am numi „efect de minge cu elastic“, ar fi mai usor de inteles la noi.)

 

Ce putem face pentru a ne pastra masa musculara in cura de slabire?
Mai de mult, expertii au incercat prevenirea pierderii de masa musculara doar prin recomandarea unei cantitati mari de proteina. Acesta in oarecare masura a atenuat problema, dar nu a rezolvat-o complet. De ce? Pierderea de masa musculara in timpul curei de slabire este un fenomen complex. Aportul neadecvat de proteina este numai una din cauze. O alta cauza este lipsa de miscare. In cura de slabire organismul se apara prin reducerea intensitatii metabolismului si astfel foloseste mai putina energie decit ar fi normal. Instinctual se misca mai putin si mai incet -; „face economie“ cu miscarile, incearca sa evite mersul pe jos, sta culcat mai mult etc. Dar daca ne miscam mai putin, ne scade masa musculara intr-o masura de loc neglijabila! Sa ne gindim numai la faptul urmator: daca bratul cuiva a stat imobilizat un anumit timp in aparat ghipsat, dupa ce se inlatura ghipsul, bratul care a fost imobilizat pare subtire ca o coada de matura pe linga cel sanatos -; „s-au dat jos“ muschii de pe el. Si a fost imobilizat doar citeva saptamini! La fel se consuma musculatura si de pe corpul celui care face cura de slabire, dar se misca prea putin, chiar daca are un aport mare de proteine.
(In plus, miscarea previne si scaderea consumului de energie; in afara de pastrarea masei musculare, miscarea are un rol decisiv si in „arderea grasimilor“ -; acesta se va discuta cu alta ocazie).
Pentru pastrarea masei musculare, pentru atenuarea efectului „yo-yo“, pentru reusita unei cure de slabire este atit de importanta miscarea, incit aceasta trebuie amintita inca inaintea sfaturilor legate de alimentatie. Cine vrea sa dea jos din grasimea lui, inainte de a lua orice alte masuri trebuie sa-si faca un plan de antrenament. Acesta nu se refera numai la tineri. Cu rare exceptii, independent de virsta, stare de sanatate si independent de faptul ca a mai facut sport vreodata in viata sau nu, oricine poate cauta si gasi modalitatea de miscare corespunzatoare pentru el. Cel mai indicat este jogging-ul; pentru cei mai in virsta, mersul in pas vioi. (Pe cit posibil in pantofi de sport corespunzatori, si nu pe beton.) Se poate accepta si bicicleta de sala, saritul cu coarda etc. Important este sa facem cel putin 40 de minute pe zi, 5-6 zile pe saptamina.
Este bine daca invatam sa ne numaram pulsul. Astfel putem lucra mult mai precis, deoarece pulsul exprima masura efortului depus. De exemplu, indiferent de faptul ca cineva este sportiv activ in lotul national sau este virstnic si bolnavicios, pulsul de 140 de batai pe minut arata ca efortul este destul de intens, in acelasi timp, insa, pentru nimeni nu este prea impovarator. (Daca cineva sufera de o boala cardiaca, sa intrebe pe medicul cardiolog referitor la pulsul recomandat cu care poate efectua miscarea.)
Exista bolnavi -; de exemplu cei ce sufera de unele afectiuni articulare -; care nu pot face mers pe jos in masura necesara. Dar chiar si acestia isi pot gasi exercitiile necesare. Cine are posibilitatea, sa faca inot; cine nu, acela sa ceara indrumare de la un gimnast medical referitor la tipul de miscare recomandat in cazul respectiv. Dar repet -; cine vrea cu adevarat, poate sa faca miscare.
In ultima instanta se poate face cura de slabire si fara miscare -; dar asa este mult mai greu si mult mai plictisitor, dureaza mai mult timp si sentimentul reusitei este mai putin intens...
Sportul, miscarea practicata zilnic, creste stapinirea de sine, da o buna dispozitie, aproape asigura succesul. Deci sa nu ne temem de sport. Cine se pregateste de cura de slabire in primul rind sa-si ia inima-n dinti si sa-si imbrace treningul...


Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu