Link-uri sponsorizate

Comportament normal vs ADHD


5937 vizualizari
Comportament normal vs ADHD 2017
Link-uri sponsorizate
Majoritatea copiilor sanatosi sunt neatenti, hiperactivi sau impulsivi la un moment sau altul.

Legat de neatentie, de exemplu, parintii isi facgriji ca la varsta dede 3 ani copiii nu pot asculta o poveste de la inceput pana la sfarsit, dar este normal pentru prescolari sa aiba untimp relativ scurt in care trebuie sa fieatenti. De asemenea trebuie sa tinem cont ca timpul de asteptare in cazul copiilor este relativ scurt si anume la trei ani pot astepta pana la 3 minute apoi timpul creste cu un minut pentru fiecare varsta asa ca la 6 ani ei pot astepta aproape 6 minute. Chiar si copiii mai mari si adolescenti pot avea deficit de atentie, acesta creste de multe ori si depinde de nivelul de interes. Majoritatea adolescentilor pot asculta muzica sau vorbesc cu prietenii lor ore, dar pot fi mult mai putin concentratiasupra temelor.

Acelasi lucru este valabil si in cazul de hiperactivitate. Copiii mici sunt in mod natural energici- se comporta ca si cum nu ar fi obositi un timp destul de lung si ei pot deveni chiar mai activi atunci când sunt obositi, flamanzi, sau cand se afla intr-un mediu nou. In plus, unii copii pot avea in mod natural un nivel de hiperactivitate mai mare decat altii. In aceste situatii copiii nu ar trebui sa fie clasificati ca avand ADHD doar pentru ca ei sunt diferiti de prietenii lor sau fratii lor.

Evaluarea ADHD

Evaluarea este destul de dificila mai ales daca copilul este dotat, raportarea la scale, chestionare, interviul parintilor reprezinta modalitati de a pune in evidenta existenta manifestarilor caracteristice acestei tulburari .
Tratamentul medicamentos in multe situatii vine sa completeze impreuna cu terapia comportamentala interventia in cazul ADHD.
Este destul de dificil de pus un diagnostic deaorece este de recomandat a se face o evaluare foarte atenta si care necesita observarea in diferite medii in care functioaneaza copilul.

Specialistii vor fi medici impreuna cu psihologi care au experienta in acest tip de tulburare.
Evaluarea se va face atat medicala cat si evaluarea comportamentelor raportate la scorurile obtinute la teste si scale. Interviul structurat impreuna cu completarea chestionarelor de catre parinti, educatori si profesori vor reprezenta surse importante in stabilirea tipului de interventie.

Iulia Pantazi

Sursa: Centrul Educational pentru Copii si Parinti Iulia PantaziTe-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu