Link-uri sponsorizate

Candidoza bucala infectie frecventa la nounascuti


7668 vizualizari
Candidoza bucala infectie frecventa la nounascuti 2017
Link-uri sponsorizate
Candidoza este o infectie cauzata cel mai frecvent de o ciuperca numita Candida albicanis. Desi aceasta ciuperca se gaseste in mod normal in cavitatea bucala, tubul digestiv, cai urinare, vagin, din diverse motive, ea se poate inmulti excesiv, producand infectia zonei.
Cele mai frecvente candidoze sunt cea bucala si vaginala. Candidoza bucala afecteaza in primul rand nou-nascutii, sugarii si batranii, dar poate sa apara si la alte categorii de persoane.

Cauze:

Candidoza bucala poate afecta nou-nascutii inca de la nastere, prin transmiterea infectiei de la vaginul bolnav al mamei la fat. Bebelusii pot suferi de candidoza in primele luni de viata cand au un sistem de aparare in dezvoltare. Imbolnavirea se poate face prin contact direct cu obiecte ( biberon, jucarii) sau alte persoane infectate ( de exemplu prin sarut, sanul mamei, partenerii de joaca). De asemenea, tratamentul prelungit cu antibiotice poate favoriza aparitia candidozei.
Alte cauze la adulti ar fi contraceptivele orale, folosirea de corticosteroizi, practicarea sexului oral cu o persoana infectata, igiena orala precara, fumatul excesiv, sistem imunitar slabit. Persoanele bolnave de diabet zaharat, de HIV si femeile insarcinate sunt predispuse la aparitia candidozei bucale.

Simptome:

La sugari, primele simptome sunt aparitia unor pete albe, cu aspect branzos. la nivelul gurii sau pe limba. Ele pot fi usor confundate cu resturile de lapte consumat, dar prin frecare, zona devine rosie si dureroasa. De aceea, urmatoarele simptome apar : durere la inghitire, scaderea poftei de mancare, agitatie.
O mama isi poate da seama de infectie si daca mameloanele sale devin rosii si dureroase in timpul sau dupa alaptare. De asemenea, daca infectia se extinde in organismul bebelusului, ea devine vizibila in jurul anusului si in scaun.
La adulti, pe langa depozitele albicioase in jurul gurii si pe limba, mai apare si o senzatie de arsura la nivelul gurii si gatului, care creeaza dificultate in timpul mancatului.

Tratament

Inca de la observarea primelor semne, bebelusul trebuie dus la medic pentru stabilirea diagnosticului corect si a tratamentului aferent. Acesta consta de obicei in aplicarea locala a unei solutii antifungice. Netratarea la timp poate duce la infectarea sistemului intestinal al bebelusului, cauzand eritem fesier. O data cu bebelusul, trebuie consultata si mama acestuia pentru a vedea daca si ea sufera de candidoza ( ca sa nu transmita infectia bebelusului dupa ce s-a vindecat).
Si la adulti, tratamentul consta in aplicarea de crčme antifungice. Atat adultilor, cat si bebelusilor se recomanda o alimentatie usoara, bazata pe supe si ciorbe (care pot fi consumate cu paiul). De asemenea, bauturile reci si inghetatele pot ameliora durerile la adulti.
Netratarea sau recidiva candidozei bucale poate duce la raspandirea infectiei in organism, provocand candidoza esofagului, a pielii sau a vaginului.

Metode de prevenire a infectiei la sugari

In primul rand, tratarea candidozei daca doresti sa devii mama, daca esti insarcinata sau daca te-ai imbolnavit dupa nastere (atat pentru sanatatea proprie, cat si pentru evitarea transmiterii infectiei la fat).
In al doilea rand, se recomanda alaptarea la san pentru a intari sistemul imunitar al nou-nascutului. In al treilea rand, spalarea zilnica a biberoanelor si a obiectelor cu care bebelusul intra in contact ( jucariile). Evitarea persoanelor infectate deja ( de exemplu, partenerii de joaca pot transmite infectia prin atingere sau prin intermediul jucariilor infectate). Schimbarea scutecelor ude deoarece favorizeaza aparitia infectiei.

La adulti se recomanda o igiena orala stricta, evitarea consumului excesiv de antibiotice si tratarea bolillor care pot duce la dezvoltarea candidozei ( cum ar fi diabetul zaharat sau HIV).

Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu