Link-uri sponsorizate

Cancerul de col uterin Simptomele cancerului de col uterin si tratamente


6679 vizualizari
Cancerul de col uterin Simptomele cancerului de col uterin si tratamente 2017
Link-uri sponsorizate
In Romania cancerul de col uterin reprezinta cea mai frecventa neoplazie a tractului genital feminin si a doua cauza de deces prin cancer la femei dupa cancerul mamar, sau, altfel-spus, cancer de san.

Colul uterin are o portiune denumita axocol aflata in portiunea superioara a vaginului si vizibila la examenul ginecologic cu valve si o portiune denumita endocol care se poate vizualiza partial. Ca in cazul majoritati cancerelor, este vorba de un carcinom, adica de o tumoare ce se dezvolta pornind de la tesutul de acoperire numit epiteliu.

Aparitia acestui cancer este precedata de leziuni denumite displazii(transformare anormala) ale colului uterin. Aceste displazii pot fi depistate precoce si pot fi tratate evitandu-se astfel evolutia spre cancer. Leziunile sunt la inceput mici, iar depistarea si mai ales tratarea lor corecta duce la vindecarea bolii.

Daca invazia la nivelul colului progreseaza cresterea tumori se evidentiaza clinic prin aparitia unei ulceratii superficiale sau a unei tumori axoftice care predomina in vagin si sunt invadate din aproape in aproape vaginul, parametrele, iar in stadii avansate chiar vezica urinara si/sau rectul.

Factorii de risc pentru acest cancer sunt cunoscuti de mult timp :viata sexuala precoce, numar crescut de parteneri cu contacte sexuale neprotejate cu prezervativ.Acesti factori favorizeaza aparitia infectiilor virale, acestea antrenand aparitia unor leziuni, denumite condiloame, care marcheaza debutul procesului canceros.

Cancerul de col uterin de multe ori nu se manifesta prin nici un semn. Totusi, sangerarile anormale dupa raportul sexual si secretia albicioasa cu striuri de sange sunt semne care trebuie sa alarmeze orice femeie.

Tratamentul se bazeaza pe chirurgie si radioterapie.

Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu