Link-uri sponsorizate

Busuiocul


2056 vizualizari
Busuiocul 2017
Link-uri sponsorizate
Busuiocul este una dintre cele mai iubite plante pentru parfumul şi calităţile sale, este o plantă originara din Asia, cu rădăcina pivotantă, bogat ramificată, cultivata [busuiocul] atât ca plantă condimentară, cât şi ca plantă aromatică şi medicinală.
Inaltă de 20—60 cm, ramificată de la bază, rădăcina  fibroasă, ramificată, tulpina cu 4 muchii evidente, păroasă mai ales în partea superioară, frunze opuse, ovate şi cu vîrf ascuţit, marginea cu dinţi rari şi atenuaţi, lungime 3—5 cm, lăţime 2—2,5 cm, glabre, lucitoare, peţiol lung de cea 1 cm.
Florile sunt puţin mai mari, de culoare albă, aranjate într-o terminaţie numită racem.
În mod obişnuit, se recomandă ca busuiocul să fie folosit în stare proaspătă. În cazul reţetelor culinare de mâncăruri preparate termic, adăugarea busuiocului se face, de obicei, la finalul preparării pentru a nu i se distruge aroma.

Proprietati medicinale

Busuiocul isi datoreaza mirosul agreabil unei substante aromatice numita camfor, ce este si un excelent antiseptic, digestiv, laxativ, sedativ si tonic. Pregatit in inhalatii, busuiocul degaja caile respiratorii si scade febra.
In infuzie sau decoct, frunzele si florile busuiocului (10-15 g la 1/2 litri apa) amelioreaza digestia, combat gazele intestinale, balonarile, refluxul acid, aerofagia, previne aparitia problemelor urinare, calmeaza durerile de gat, relaxeaza muschii obositi, calmeaza nervozitatea
Busuiocul are efecte benefice asupra sistemului nervos, revigoreaza functiile hepatice, regleaza glicemia
Busuiocul se foloseste mai ales sub forma de ceai, preparat dintr-o lingura de planta, uscata si maruntita, la 200 ml apa clocotita. Busuiocul se mai foloseste si sub forma de sirop (75 g planta uscata la un litru de apa indulcit cu miere de albine).

Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu