Link-uri sponsorizate

Botulismul la copii


2080 vizualizari
Botulismul la copii 2017
Link-uri sponsorizate
Botulismul este o afectiune rara, de o gravitate considerabila, cauzata de o toxina produsa de o bacterie numita Clostridium botulinum, toxina care se numara printre cele mai puternice otravuri cunoscute. Toxina botulinică blochează eliberarea acetilcolinei la nivelul terminaţiilor nervoase.

Din momentul in care sugarul ingereaza sporii acestei bacterii, aceasta se dezvolta si produce o otrava in organism. Aceasta otrava actioneaza la nivelul creierului, blocand mesajele transmise membrelor pentru efectuarea miscarilor.

Cum se manifesta botulismul?

Un copil infectat cu bacteria botulismului prezinta urmatoarele simptome:
Lipsa scaunelor, din cauza constipatiei, este cel mai frecvent simptom;
Este foarte slabit, nu mai are forta sa suga ca de obicei;
Plange aparent fara motiv, este usor iritabil;
Muschii gatului sunt foarte slabiti pentru a sustine capul, ba chiar ii lipseste expresia faciala;
Nu poate inghiti mancarea;
In anumite situatii, paralizia diafragmei poate antrena dificultati la respiratie.

Exista trei forme ale acestei boli. Este vorba despre:
Botulismul alimentar – bacteria se dezvolta si produce toxina in medii sarace in oxigen, cum este mancarea la conserva.
Botulismul de plaga – bacteria intrata intr-o rana produce o infectie periculoasa care duce la producerea toxinei.
Botulismul sugarilor – cea mai comunca forma a bolii, incepe dupa ce bacteria patrunde in sistemul digestiv al sugarului si incepe sa se dezvolte. Apare de obicei intre sase saptamani si sase luni.
Toate aceste trei boli reprezinta urgente medicale si pot fi fatale. Daca banuiesti macar ca cineva ar puta suferi de aceasta boala, prezentarea la medic este absolut necesara si extrem de urgenta. Alertarea autoritatilor poate folosi si altor personae care ar putea consuma alimentele infestate.

Simptomele botulismului:
Exista mai multe forme de botulism în functie de modul în care are loc infectarea:

- Botulismul infantil, apare ca urmare a înghitirii sporilor, care se dezvolta la nivel intestinal si elibereaza neurotoxina;

- Botulismul care apare ca urmare a contaminarii ranilor cu sol bogat în spori de C. Botulinum;

- Botulismul aparut ca urmare a consumului de alimente contaminate cu toxina botulinica.

Cea mai frecventa forma întâlnita este cea infantila, sugarii fiind mai predispusi deoarece sistemul digetiv al acestora este incomplet dezvoltat, iar pH-ul gastric este mai mare fata de adulti. Botulismul infantil apare la copiii mai mici de un an. Primul simptom care apare este constipatia, urmata de slabiciune, pierderea controlului capului si difcultati de alimentatie. Simptomele apar ca urmare a absorbtiei toxinei botulinice si progreseaza pâna la paralizia flasca descendenta simetrica. Cele mai multe cazuri sfârsesc cu deces, desi acesti copii sunt ventilati mecanic.
În cazul botulismului aparut ca urmare a consumului de alimente contaminate, în primele 12-48 de ore, dupa patrunderea germenului în organism are loc incubatia. În cazul botulismului aparut ca urmare a contaminarii ranilor, perioada de incubatie este mai mare, ajungâng uneori pâna la 2 saptamâni.
Debutul se manifesta prin lipsa apetitului, xerostomie (uscaciunea gurii), greata, dureri abdominale, constipatie, balonare.

Perioada de stare, este caracterizata prin aparitia paraliziilor musculare, ca urmare a migrarii agentului infectios de la nivel digestiv în tot organismul. Apar paralizii oculare, tulburari de deglutitie (disafgie), tulburari parasimpatice (scaderea secretiei salivare, nazale, conjunctivale si sudorale, constipatie), paralizii flasce la nivelul muschilor membrelor. Aceste paralizii sunt însotite de o stare generala proasta, dar cu constienta pastrata.

Decesul are loc ca urmare a paraliziei musculaturii respiratorii ce cauzeaza asfixia. Bolnavul este la început dispneic, tahicardic si cianotic.

Tratament:
Se vor face spalaturi gastrice si se vor administra purgative, în cazul în care contaminarea a avut loc pe cale alimentara. Se va practica seroterapia cu ser polivalent (tipurile A, B si E, care sunt implicate cel mai frecvent în aparitia bolii), aceasta putându-se repeta la câteva zile.
Bolnavii vor fi internati de urgenta în spital unde li vor practica toate îngrijirile necesare (masuri de terapie intensiva). Majoritatea pacientilor necesita ventilatie asistata. Pentru cresterea eliberarii de acetilcolina la nivelul fibrelor nervoase se va administra guanidin hidroclorid, în scopul antagonizarii efectului toxinei botulinice. Este necesara depistarea precoce a persoanelor expuse contactului cu toxina botulinica.

Vindecarea se face lent, paraliziile se remit în luni de zile. La unele persoane, tulburarile de acomodare aparute ca urmare a paraliziilor si parezelor muschilor oculari, pot necesita corectare cu ajutorul ochelarilor.

Profilaxia infectiei cu C. botulinum se face prin sterilizarea corecta a instrumentelor sanitare, fierberea conservelor preparate în casa, fierberea alimentelor presupuse contaminate, evitarea consumului continutului conservelor bombate, deteriorate sau cu termen de valabilitatea expirat.

În zilele noastre, toxina botulinica este folosita în medicina estetica, sub forma de Botox, pentru îndepartarea ridurilor. De asemenea, toxina botulinica produsa de C. Botulinum poate fi considerata si o potentiala arma biologica.

Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu