Link-uri sponsorizate

Boli ce pot fi transmise de animale la om


2099 vizualizari
Boli ce pot fi transmise de animale la om 2017
Link-uri sponsorizate

Sunt simpatici, fac parte din familie si ii iubim mult. Cu toate acestea , trebuie sa fim constienti ca animalele de companie sunt purtatoare de boli. Unele boli ale pisicii sau cainelui se transmit la om, dar pot fi prevenite de vaccinarea periodica a animalului.
Una din cele mai grave afectiuni transmisibile de la animal la om este Rabia, boala virala, mortala. Daca pisica sau cainele tau are aceasta boala si musca un membru al familiei, muscatura transmite boala. Microbul se gaseste in saliva animalului. Chiar daca nu tinde sa te muste, e de ajuns sa te linga, transmitand boala. Virusul rabiei se localizeaza pe creier, unde produce inflamatii care cauzeaza delir si spasme musculare ale gatului. Cand apar aceste simptome, boala este fatala.
 
Alta afectiune ce determina imbolnaviri grave la om este Bruceloza, boala ce afecteaza in special organele genitale, determinand avort la femeia gravida si inflamatii ale organelor genitale. E transmisa de catele ce au avortat sau au probleme in decursul gestatiei.
Texocarioza este cea mai frecventa boala transmisa de catre viermii intestinali, ai caror purtatori pot fi atat cainii cat si pisicile. Te poti contamina daca larvele parazitiilor intra in contact cu mancarea sau bautura care urmeaza sa fie consumata. Copii sunt cei mai predispusi la infectare in timp ce se joaca cu animalele de companie. Viermele se poate stabili in ficat, plamani, creier sau in globul ocular. Ca simptome poate aparea febra.
O alta boala transmisibila este boala zgarieturii de pisica. Aceasta maladie mai putin frecventa se transmite pri zgariere sau muscare. Parazitul este frecvent in fecalele pisicii. De aceea este important sa ti copii mici deoparte de cutia cu nisip si sa nu ii lasi sa joace in preajma ei. Daca o femeie este infectata in perioada sarcinii, parazitii pot sa ajunga la fat. Acest lucru poate cauza un avort spontan sau o malformatie a fatului.


Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu