Link-uri sponsorizate

Boala Crohn


4142 vizualizari
Boala Crohn 2017
Link-uri sponsorizate

Boala Crohn este o boala inflamatorie a intestinului in care mucoasa intestinului gros si a rectului este afectata de inflamarea cronica cu rani sau vezicule.
Acestea lezeaza intestinele si cauzeaza absorbtia redusa a nutrientilor. Aceasta boala provoaca diaree cu sange.
Boala Crohn poate sa afecteze orice portiune a tractului intestinal incepand cu gura si pana la anus, dar cel mai adesea implica ultima portiune a intestinului subtire (ileumul).
Nu se cunosc cauzele bolii Crohn, dar aceasta se poate mosteni in familie. Poate sa apara la orice varsta, dar este rara  la copii inainte de varsta de 7 ani si cel mai adesea intalnita la adultii tineri cu varstele intre 20 si 30 de ani.

Semne si simptome


Debutul bolii este progresiv si de obicei nu prezinta semne specifice. Simptomele variaza in functie de segmentul tubului digestiv atins.

Primele simptome:


- dureri abdominale frecvente, care se accentueaza dupa mese
- crampe de intensitate variabila
- diaree cronica
- oboseala
- apetit scazut
- pierdere in greutate in ciuda unui regim alimentar echilibrat


Simptomele tardive:


- prezenta sangelui in scaun
- anemie prin lipsa de fier (feripriva), datorita hemoragiilor sau a absorbtiei defectuoase
- scaune cu mucozitati
- tenesma (dureri anale)
- febra ( 39 ºC) in cazurile grave
- dureri articulare

Cum este diagnosticata boala Crohn?

Pentru diagnosticul bolii Crohn pot fi necesare un examen fizic amanuntit si cateva teste.
Testele de sange pot fi facute pentru a evidentia anemia, care indica sangerare intestinala. Testele de sange pot de asemenea releva o crestere a leucocitelor, care este semn de inflamatie undeva in corp. Prin testarea unei probe de scaun, medicul poate preciza daca exista sangerare sau inflamatie in intestin.
Medicul poate face o serie de teste ale partii superioare a tractului gastrointestinal (GI) pentru a vedea intestinul subtire. Pentru acest test, pacientul bea bariu, o solutie chalky, care acopera mucoasa intestinului subtire, inainte de a se efectua o radiografie. Bariul apare alb pe radiografie, evidentiind inflamatia sau alte anormalitati ale intestinului.
De asemenea, medicul poate face o colonoscopie. Pentru aceasta procedura, medicul introduce un endoscop – un tub lung, flexibil, care prezinta la nivelulul capatului un beculet si este  legat la un computer si un monitor TV – in anus pentru a vedea interiorul intestinului gros. Medicul poate observa astfel orice inflamatie sau sangerare. In timpul examinarii, medicul poate face biopsie, care consta in  recoltarea unui fragment din mucoasa intestinului pentru a fi studiata la microscop.

Tratament

Tratamentele bolii Crohn variaza in functie de segmentul afectat al sistemului digestiv, de severitatea bolii, de complicatiile si de raspunsul la tratament. Obiectivul tratamentelor este controlarea inflamatiei, corectarea insuficientelor alimentare si atenuarea simptomelor – durerea abdominala, diareea si sangerarile rectale.


Alimentatia


Alimentatia pacientilor cu boala Crohn trebuie sa corecteze malnutritia pe plan caloric si al micronutrientilor. Lipsa apetitului si pierderea in greutate sunt consecinte ale durerilor abdominale si crizelor de diaree. Reducerea aporturilor alimentare si interventiile chirurgicale pot antrena carente in proteine, vitamine (A, acid folic, vitaminele B12, C, D, E si K) si in minerale (calciu, fier, magneziu, seleniu si zinc). Aceste carente se corecteaza cu ajutorul unei alimentatii echilibrate si bogate in macro- si micronutrienti.
Suplimentarea cu vitamine sau minerale se face pe cale orala sau sub forma unor complexe de vitamine si minerale. Daca intestinul este prea iritat, in formele grave ale bolii, se utilizeaza calea intravenoasa.
Aportul suficient de substante nutritive este deosebit de important la copii in perioadele de crestere rapida.
Daca acest test releva prezenta bolii Crohn, sunt necesare mai multe radiografii ale tractului digestiv superior si inferior pentru a vedea cat din tractul digestiv este afectat de boala.


Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu