Link-uri sponsorizate

Boala Alzheimer


2566 vizualizari
Boala Alzheimer 2017
Link-uri sponsorizate
Boala Alzheimer (Morbus Alzheimer) este o afectiune degenerativ progresiva ce afecteaza zone ale creierului ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul. Boala Alzheimer afecteaza 5-10 % din persoanele cu varsta peste 85 de ani. Cei sub 65 de ani sunt intr-un procent mai mic afectati de aceasta boala.
Pierderile de memorie reprezinta un prim simptom. Un batran care repeta o intrebare la cateva minute, care uita numele celor dragi sau unde a pus diferite lucruri din casa s-ar putea sa sufere de Alzheimer.
Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mintal la persoanele in varsta, producand o deteriorare din ce in ce mai accentuata a functiilor de cunoastere ale creierului, asociata cu tulburari de comportament, de personalitate, pierderea abilitatii de a gandi corect si a abilitatii de a efectua activitatile zilnice, ceea ce realizeaza starea cunoscuta sub numele de dementa.
Tulburarile de memorie constituie primul simptom al bolii. Ele pot fi izolate si pot dura mai multe luni sau mai multi ani. Bolnavul nu mai reuseste sa-si aminteasca numele unei persoane sau al unui loc desi ii sunt bine cunoscute. Se pot constata, de asemenea, tulburari de orientare in timp si in spatiu. Abia mai tarziu tulburarile de memorie afecteaza faptele vechi (incapacitatea bolnavului de a evoca faptele importante ale vietii sale), cunostintele dobandite in anii de scoala sau ai vietii profesionale si bagajul cultural.

Exemple ale pierderii memoriei cauzata de boala Alzheimer includ uitarea :

- unei experiente in totalitate
- interpretarii ceasului sau condusul masinii
- evenimentelor recente, de genul uitarea faptului ca a lasat aragazul deschis
- unei persoane in totalitate

Membrii familiei si prietenii apropiati observa primii manifestarile bolii. Semnele de dementa ca dificultatile de gandire sau amintire a anumitor lucruri sau probleme in activitatile cotidiene, trebuie sa indemne persoana spre consultul unui specialist. Boala Alzheimer progreseaza in timp, dar rapiditatea agravarii depinde de la o persoana la alta. Unele persoane pot avea manifestari minime pana in fazele tardive ale bolii, alte persoane pierd capacitatea de a efectua activitati zilnice deja intr-o faza precoce a bolii. Nu exista pana in prezent posibilitatea unei vindecari.

Te-ar putea interesa si:

Lasa un comentariu